VIDEO: Niekto v noci podpálil v Pentagone drahé polopodzemné kontajnery! Aká veľká bude škoda?

23.1.2019
0

Zdroj: HaZZ

Páčil sa vám článok?

Dnes v noci v Pentagone vo Vrakuni vypukol požiar dvoch nových polopodzemných kontajnerov. Čo bolo jeho príčinou? Aké veľké budú škody? Kto zaplatí opravy?

Pán Ladislav dnes v noci prostredníctvom sociálnej siete informoval o nočnom požiari, ktorý vypukol v Pentagone. Na facebookovej stránke Vrakuňa Bratislava uverejnil totiž video, na ktorom vidno požiar dvoch kontajnerov, príchod hasičského auta a aj zásah požiarnikov. Ako môžete sami vidieť, plamene šľahali poriadne vysoko. Autentické video pána Ladislava si môžete pozrieť priamo TU. 

Zdroj: HaZZ

,,Dňa 22.01.2019 v čase krátko pred polnocou sme prijali oznámenie o požiari dvoch kontajnerov na Stavbárskej ulici v Bratislave. Poverený príslušník Policajného zboru začal v tomto prípade trestné stíhanie vo veci trestného činu poškodzovania cudzej veci. Presné príčiny ako aj okolnosti, za akých k požiaru došlo, sú predmetom prebiehajúceho vyšetrovania," objasnila situáciu bratislavská policajná hovorkyňa Veronika Slamková.

Kto však požiar zbadal prvý, boli mestskí policajti. ,,Dnes krátko po polnoci počas výkonu služby v okolí Pentagonu na Stavbárskej ulici v Bratislave spozorovali požiar jednej z troch tam umiestnených podzemných smetných nádob. Z uvedeného dôvodu ihneď kontaktovali príslušníkov Hasičského a záchranného zboru SR, ako aj majiteľa osobného motorového vozidla, ktoré sa v tom čase nachádzalo v blízkosti ohňom ohrozeného miesta. Požiar hasiči lokalizovali, majiteľ požiarom ohrozeného vozidla ho stihol v krátkom čase preparkovať. Vec si prevzal k ďalšiemu konaniu PZ," vyjadrila sa Tatiana Kurucová, hovorkyňa mestskej polície pre banoviny.sk.

A čo nakoniec oheň spôsobil? Viac nám prezradila hovorkyňa OLO Beáta Humeníková. ,,V noci z utorka na stredu došlo k požiaru polopodzemných kontajnerov na Stavbárskej ulici 40 - 42. Kontajnery pravdepodobne niekto podpálil. O požiari sme sa dozvedeli až dnes ráno pri plánovanom odvoze odpadu. Jeden polopodzemný kontajner na papier zhorel úplne a polopodzemný kontajner na plasty čiastočne. Škody momentálne vyčíslujeme," povedala hovorkyňa OLO pre banoviny.sk.

Cena takéhoto jedného stanovišťa, ktoré tvorí 6 kontajnerov, sa pohybuje približne okolo 20 000 eur! 

Vo väčšine prípadov to funguje nasledovne: Na vybudovanie jedného stanovišťa polopodzemných kontajnerov OLO poskytne príspevok vo výške 50 percent preukázateľných nákladov na jeho vybudovanie, maximálne však 10.000 eur bez DPH, a ďalších 50 percent zložia buď obyvatelia alebo mestská časť. V tomto prípade však išlo o pilotný projekt, a preto ho celý financovala práve spoločnosť OLO.  Pritom tento projekt polopodzemných kontajnerov pre Vrakuňu  bol spustený len pred rokom, a to konkrétne  18.októbra 2017. Išlo teda o relatívne nové kontajnery.

S otázkou financovania tejto škody sme sa preto následne obrátili na  starostu mestskej časti Vrakuňa Martina Kuruca. ,,Keďže tento projekt bol celý financovaný spoločnosťou OLO, takže financovanie škôd bude teda v tomto prípade taktiež závisieť od dohody medzi OLO a vlastníkmi bytov v danej lokalite," vyjadril sa starosta Vrakune pre banoviny.sk. 

Zdroj: HaZZ

​(bal)

Páčil sa vám článok?