Novinka! Viete, ktoré mestské časti majú už svoju aplikáciu?

18.1.2019
0

Zdroj: sc/Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Niektoré mestské časti už majú aj svoju aplikáciu. Zisťovali sme, ako to funguje.

,,Priatelia, už ste si stiahli aplikáciu Vrakuňa do svojho mobilu? Všetky informácie budete mať vždy poruke. Formou bleskových správ budete informovaní notifikáciami o novinkách, oznamoch, organizovaných športových či spoločenských akciách rýchlo a jednoducho. Aplikácia je pre všetkých zadarmo," informoval obyvateľov starosta Mestskej časti Vrakuňa Martin Kuruc prostredníctvom sociálnej siete. 

Jednoduchá aplikácia v mobile vám teda umožní dozvedieť sa všetky potrebné informácie rýchlo a nič vám neunikne. Stačí si ju len stiahnúť. Obyvatelia budú tým pádom rýchlo krátkymi správami oboznámení o všetkých novinkách, ktoré ich mestská časť plánuje urobiť. 

Na tejto stránke nájdu obyvatelia Vrakune aj presný postup, ako si aplikáciu vo svojom telefóne môžu jednoducho nastaviť:

„Mestská časť spustila aplikáciu Vrakuňa, ktorá je pre všetkých obyvateľov zdarma. Cez mobilnú aplikáciu máte informácie o novinkách, aktivitách, podujatiach vždy poruke. Mestská časť Bratislava-Vrakuňa neustále hľadá možnosti, ako čo najefektívnejšie informovať svojich občanov o dianí. Vytvorila aplikáciu, ktorú si jednoducho stiahnete do svojich mobilných telefónov! Aplikácia je zdarma a je dostupná pre operačné systémy iOS a Android. Snahou autorov bolo vytvoriť ľahko ovládateľnú a prehľadnú aplikáciu pre všetky vekové kategórie občanov. Formou bleskových správ budete informovaní notifikáciami o novinkách, oznamoch, organizovaných športových či spoločenských akciách rýchlo a jednoducho. Ak chcete mať všetky dôležité aktuálne informácie na jednom mieste stále po ruke, aplikácia Vrakuňa je tu pre Vás. ´Smart cities je téma, ktorá sa v ostatnom čase objavuje v médiách mimoriadne často. Keď si však túto tému rozmeníme na drobné, tak malou spoločnou chybičkou krásy je fakt, že do praxe sa nedostane prakticky vôbec nič. Aj preto ma fakt, že sme dokázali realizovať túto aplikáciu, mimoriadne teší,´ povedal Martin Kuruc starosta mestskej časti Bratislava-Vrakuňa," zverejnila mestská časť na stránke.

Podobnú aplikáciu, ktorá funguje aj v mobile využíva už niekoľko rokov aj Dúbravka.

Obyvatelia Lamača tiež už vo veľkom využívajú takúto aplikáciu. Na oficiálnej stránke tejto mestskej časti sa uvádza:

,,Cez mobilnú aplikáciu máte informácie o aktivitách, podujatiach v obci vždy poruke. Dôležité oznamy a upozornenia môžete vedieť ihneď po zverejnení. Nastavená notifikácia vás upozorní na aktuálne informácie bez nutnosti ísť na webovú stránku obce. Úradné hodiny obecného úradu a kontaktné informácie si môžete cez mobilnú aplikáciu uložiť pre prezeranie v offline režime. Budú tak pre vás k dispozícii aj keď nebudete mať internetové pripojenie. Informácie o obci, jej históriu, alebo fotogalériu pohodlne zdieľajte s priateľmi ako atraktívnu pozvánku na návštevu obce."

Záhorská Bystrica ju má zase zavedenú od júla minulého roka, pričom má okolo 4000 užívateľov, z toho približne 600 je aktívnych. Prostredníctvom tejto aplikácie sú obyvatelia Záhorskej informovaní napríklad aj o tom, ak niečo na niektorej ulici nefunguje, ale rovnako aj o rôznych novinkách z politickej a kultúrnej sféry.

,,Mobilný telefón využíva na Slovensku približne 3,5 milióna ľudí. Preto mnoho starostov a primátorov začína využívať tento jednoduchý, a cenovo dostupný nástroj pri komunikácii s občanmi. Aplikáciu SOM (Správy o meste) sme vyvíjali a testovali spolu s primátormi miest 2 roky. Dnes aplikácia plne funguje v mestskej časti Záhorská Bystrica. Tam ju využíva veľká časť obyvateľov a má v mestskej časti úspech. V roku 2019 sme aplikáciu sprístupnili ďalším mestám a spustili verziu 2.1.2., ktorá obsahuje už aj susedskú burzu," hovorí Jakub Janega, ktorý stál pri zrode aplikácii pre jednotlivé mestské časti.

Obyvatelia Devína  môžu aplikáciu  mestskej časti zase používať od 8.januára tohto roka. 

Podobne aj Petržalka už od augusta využíva takýto spôsob komunikácie so svojimi obyvateľmi. Obyvatelia sa môžu jednoducho zaregistrovať na stránke a prostredníctvom sms notifikácií sú informovaní o aktualitách v mestskej časti.

Rovnako si aj Mestská časť Staré Mesto plánuje zriadiť svoju aplikáciu už čoskoro.  Podobný krok zvažuje aj Mestská časť Rača, Podunajské Biskupice aj Jarovce.

Devínska Nová Ves taktiež uvažuje o takýchto nových formách komunikácie, aby čo najviac zefektívnili a zlepšili kontakt s obyvateľmi. Zatiaľ používajú na informovanie verejnosti o novinkách z mestskej časti rozhlas.

Rovnako Ružinov zvažuje možnosť zaviesť takúto aplikáciu pretože ju považujú za najrýchlejší a najefektívnejší spôsob komunikácie s obyvateľmi, kým však bude, zatiaľ majú obyvatelia Ružinova k dispozícii pre nahlasovanie svojich podnetov stránku Lepší Ružinov, ktorú spustil starosta Martin Chren ešte v jeseni.

Nové Mesto nad podobnou aplikáciou tiež uvažuje, momentálne ešte hľadajú spôsoby ako tak urobiť.

Karlova Ves nemá takúto aplikáciu pre mobil, ale v prípade dopytu zo strany obyvateľov však nevylučuje jej vyvinutie.

Rusovce momentálne nevyužíva na komunikáciu s verejnosťou vlastnú mobilnú aplikáciu. Všetky relevantné informácie si vedia občania však dohľadať na oficiálnej web stránke MČ. Momentálne hľadajú v Rusovciach možnosti (finančné aj aplikačné), ktoré by im umožnili prejsť aj na takýto spôsob komunikácie s verejnosťou.

Vajnory používajú zatiaľ iné, už dobre osvedčené, komunikačné kanály s obyvateľmi. Momentálne sa vo veľkom používa internetová stránka Odkaz pre starostu ale aj oficiálna facebookova stránka Vajnory- dedina v meste. Vo veľkom sa na šírenie dôležitých informácií využíva aj miestny rozhlas. Je to už tradícia. V minulosti využívali obyvatelia hlavne webovú stránku mestskej časti a do augusta minulého roka mali zavedené, že obyvateľom posielala mestská časť newslettre o novinkách, po zavedení GDPR o ochrane osobných údajov sa od toho však upustilo.

Rovnako mestská časť Čunovo využíva iné formy komunikácie, a to predovšetkým rozhlas, SMS rozhlas, webstránku a informačné tabule. Momentálne táto mestská časť nemá finančné prostriedky na spustenie takejto aplikácie, avšak veľmi si chváli službu SMS rozhlas, prostredníctvom ktorej obyvatelia dostávajú smsky z rozhlasových správ. Na dostávanie týchto správ sa obyvatelia, ktorí majú záujem o túto službu musia predtým prihlásiť.

Napokon nás teda ešte zaujímalo, aký prínos pre obyvateľov to teda ponúka, aké informácie dostávajú prostredníctvom aplikácie? A ako to celé funguje? Opäť sme sa teda obrátili na odborníka vo svojom odbore Jakuba Janegu: ,,V minulosti informoval o všetkých udalostiach, úspechoch, ale aj poruchách mestský rozhlas. Dnes dokáže túto úlohu nahradiť mobilný telefón. Aplikácia posiela tie najaktuálnejšie správy na telefóny občanov v reálnom čase. Ľudia majú v aplikácii možnosť darovať alebo predávať veci, ktoré nepotrebujú. Taktiež tam nájdu online noviny a všetky dôležité telefónne čísla.V podstate je aplikácia vyvinutá tak, aby občania mali celú komunikačnú líniu v jednom zariadení - web, sociálne siete, online noviny, notifikácie, nahlasovanie problémov či susedskú burzu. Aplikácia je komplexná a veríme, že dopomôže kompetentným k úspešnému riadeniu mesta či obce," vyjadril sa Janega pre banoviny.sk.

Pre lepšie zorientovanie sa v problematike si pozrite aj našu prehľadnú tabuľku:

Celková bilancia projektu aplikácie pre mestské časti Bratislavy,ktorých je 17, je teda nasledovná- 

6 mestkých častí už má  aplikáciu:       Vrakuňa

                                                              Dúbravka 

                                                              Lamač

                                                              Záhorská Bystrica

                                                              Devín

                                                              Petržalka

8 mestkých častí zvažuje zriadenie takýchto aplikácii: Staré Mesto

                                                                                        Rača

                                                                                        Podunajské Biskupice

                                                                                        Jarovce

                                                                                        Devínska Nová Ves

                                                                                        Ružinov

                                                                                        Nové Mesto

                                                                                        Karlova Ves ( v prípade dopytu)

3 mestské časti zatiaľ preferujú iné formy komunikácie s obyvateľmi:   Rusovce

                                                                                                                 Vajnory

                                                                                                                 Čunovo

(bal)

Páčil sa vám článok?