Čo robiť ak vám na parapete leží mŕtvy holub

15.11.2018
0

Zdroj: fb oficialna stránka Vrakuňa Bratislava

Páčil sa vám článok?

Čo by ste robili, ak by ste si jedného dňa našli na parapete vášho bytu mŕtveho holuba? Presne do takejto nepríjemnej situácie sa dostala pani Alica z Vrakune. Boli sme teda zistiť na koho sa v takomto prípade treba obrátiť a kam sa odvážajú uhynuté zvieratá.

„Prosím o radu. Na parapete leží mŕtvy holub. Mestská polícia radí volať firmu, čo ho za poplatok odstráni. Ja ale poplatok zaplatiť nechcem. Kto mi s tým pomôže bez polatkov?" napísala na sociálnu sieť pani Alica a spustila živú diskusiu. Keďže ide o biologický odpad do kontajnera ostatky zvieraťa dať nemôže. Ako sama opisuje pod jej bytovkou sa nachádza detské ihrisko, takže posunúť ho do verejných priestorov tak, ako jej to radili ľudia vo viacerých komentároch, tiež nie je riešenie.

Od roku 2017 platí, že oznámenie o týchto zvieratách nemá byť adresované priamo Slobode zvierat, ale obyvatelia majú informovať mestskú políciu na čísle 159.
Mestská polícia následne zašle oznámenie na dispečing Slobody zvierat, ktorá zabezpečí odchyt túlavého alebo uhynutého zvieraťa.

Po zavolaní na číslo 159 nahlásia obyvatelia údaje priamo do systému. Pracovník dispečingu mestskej polície si zaznačí dátum, čas nahlásenia a ulicu, kde sa dané zviera nachádza. Taktiež aj meno a priezvisko nahlasovateľa, telefónny kontakt, druh zvieraťa, rasu a počet. „Zároveň budú spísané presné údaje o dátume a čase výkonu, umiestnenie do karantény a ďalšie údaje, napríklad nakladanie s túlavým zvieraťom. Táto nová tabuľková forma zápisu bude slúžiť ako podklad pri fakturácii služieb od Slobody zvierat, ktoré sú definované v zmluve s hlavným mestom,“ informuje bratislavská samospráva.

Hlavné mesto a Sloboda zvierat totiž uzavreli zmluvu o poskytovaní služieb v oblasti veterinárnej asanácie túlavých alebo uhynutých zvierat.

„Tým sa vytvára systém kontroly činnosti Slobody zvierat, a to tak, že podklady zaznačené v spisovom zázname sa musia zhodovať s údajmi v objednávkach, ktoré dostali od mestskej polície. Mesto tak uhradí len tie výkony, ktoré objednala mestská polícia. Na činnosť odchytu a asanácie túlavých či uhynutých zvierat je vyčlenených podľa zmluvy 120-tisíc eur s DPH,“ priblížil magistrát.

Tento prípad je však iný v tom, že ostatky zvieraťa sa nenachádzajú na verejnom priestranstve, ale na súkromnom pozemku, teda parapete pani Alice.
Oslovili sme teda aj predsedníčku Slobody zvierat Pavlu Dugovičovú: „V zmysle zmluvy o asanačnej činnosti uzatvorenej s Magistrátom hlavného mesta naša organizácia vykonáva zber uhynutých zvierat na základe hlásenia MaP výhradne na verejných priestranstvách.
V prípade nálezov uhynutých zvierat na súkromnom pozemku toto naša organizácia nerieši. Nie je to možné ani z kapacitných ani časových dôvodov.
Nálezy tiel uhynutých zvierat na súkromných pozemkoch je potrebné riešiť s majiteľmi, resp. správcami objektov.
Telá uhynutých zvierat je možné v rámci hlavného mesta odviezť za úhradu na štátny veterinárny ústav :Botanická 3/15, 841 04 Karlova Ves," vyjadrila sa pre banoviny.sk predsedníčka Slobody zvierat.
Pani Alici teda asi teda neostáva iné ako poplatok v tomto prípade uhradiť.

(bal)

Páčil sa vám článok?