Cez Bratislavu sa presúvajú stovky migrantov, pohybujú sa najmä v mestskej časti Vajnory

16.9.2023
0

Zdroj: FB Michal Vlček - starosta Vajnor

Páčil sa vám článok?

Slovensko v ostatných mesiacoch prežíva zvýšený nápor ľudí, ktorí cez našu krajinu putujú ďalej na západ. Pokiaľ ide o naše hlavné mesto, zvýšený počet migrantov pociťujú najmä v mestskej časti Vajnory, kde sa nachádza oddelenie cudzineckej polície. Mnoho ich však vidno i v okolí Hlavnej stanice, teda v centre mesta. O situácii informoval na sociálnej sieti starosta mestskej časti Vajnory Michal Vlček.

"Dnes som mal stretnutie na cudzineckej polícii, kde som sa informoval o aktuálnom stave. Migranti sa presúvajú už od júna približne v rovnakých počtoch, niektoré dni je to viac, niekedy menej. Ich počty ale reálne nestúpajú, ak sú niekedy viditeľnejší, je to aj preto, že príslušné policajné oddelenia si ich prerozdeľujú aj medzi sebou. Odtiaľ, kde je väčší nápor, ich posielajú na miesta, kde ich je menej," priblížil počas uplynulého týždňa Vlček.

Títo cudzinci by sa mali v našom hlavnom meste zdržať iba 24 hodín a potom pokračovať do zahraničia. "Prichádzajú autobusy, sú políciou zvážaní k nám do Vajnor na cudzineckú políciu. A potom následne migranti po získaní papiera sa pohybujú voľne po Vajnoroch," priblížil pre TV Joj starosta.

Ako dodal Vlček na sociálnej sieti, počas leta už viackrát hovoril aj so samotnými migrantmi. "Dozvedel som sa veľa o ich neradostných osudoch a verte mi, nikto z nás by nechcel byť na ich mieste na úteku z krajín, kde už desaťrorčia zúria vojny. Aj oni samotní mi potvrdili, že nezostávajú v Bratislave, ale pokračujú v ceste do iných krajín, ako je Slovensko. Nemajú tu dôvod páchať žiadne trestné činy ani priestupky, chcú len tadiaľto prejsť a vybaviť si príslušný "papier"," informoval starosta.

"Chápem však, že mnoho ľudí aj u nás vo Vajnoroch na takéto veci nebolo pripravených a viem pochopiť ich obavy. Predsa len stretávať väčšie skupiny neznámych ľudí v uliciach, parkoch alebo napríklad aj v okolí Jurskej cesty nebývalo zvykom. Preto nezaháľame a môžem ubezpečiť, že situáciu sa snažíme riešiť od jej vzniku a hlavne upozorňovať na ňu kompetentné úrady. Aj kvôli migrantom samotným, zabezpečeniu ich základných ľudských potrieb, ale aj bezpečnosti," dodal starosta.

Mestská časť ešte začiatkom júla listom na problém upozornila ministerstvo vnútra, rovnako aj magistrát, najmä ohľadom riešenia situácie pred cudzineckou políciou. S hlavným mestom sú v pravidelnom kontakte a ešte v júli sa uskutočnilo aj stretnutie so zástupcami ministerstva vnútra.

Starostovi už na základe listu, ktorý poslal premiérovi, telefonovali z ministerstva vnútra a prisľúbili zmiešané hliadky armády a polície, ktoré by mali byť viditeľné priamo v uliciach. Na základe komunikácie s magistrátom sa pre migrantov pred pracoviskom cudzineckej polície zabezpečuje cez BVS voda, mobilné toalety i odpadkové koše, čo by malo prispieť k udržiavaniu čistoty. 

"Nehovoríme do prázdna, nešírime strach, ale konáme. Verím, že sa niektoré z týchto výsledkov, ktoré sme dosiahli, sa prejavia aj v realite a obavy ľudí sa znížia," zakončil starosta.

(ms)

Páčil sa vám článok?