Mrva vyvolal rozhorčenie: Napriek zákazu vyliezol na rozhľadňu na Kobyle. Ako to vysvetlil?

21.12.2020
0

Zdroj: FB Ján Mrva

Páčil sa vám článok?

Bývalý dlhoročný starosta Vajnôr a kandidát na primátora Bratislavy Ján Mrva vyvolal nechtiac na sociálnej sieti pobúrené reakcie. Vyliezol na novú rozhľadňu na Devínskej Kobyle a fotografiami sa pochválil na sociálnej sieti. Nevšimol si však zákaz, čo vyvolalo pobúrené reakcie verejnosti.

Ján Mrva, politik (okrem regionálnych aktivít v parlamentných voľbách kandidoval za OĽaNO, poslancom sa však nestal) a od augusta šéf Úradu kartografie, geodézie a katastra si urobil výlet na Devínsku Kobylu. Keď sa dostal až k novej vyhliadke, zrejme neváhal a vystúpil po schodoch až na jej vrchol. Tu zmeral nadmorskú výšku a fotografie spokojne zavesil na sociálnu sieť. "Dnes beh na najvyšší  bod Bratislavy Devínska Kobyla z GPS merania 514,78 mnm. A rozhľadňa 534,34 mnm. Na rozhľadni ako na severnom póle," okomentoval svoj výstup exstarosta.

Jeho status, ktorý dal napríklad aj do skupiny Dúbravka, však mnohí prijali s údivom. "Nie je náhodou zakázané ísť v aktuálnej dobe hore?" spýtal sa ho Pavol. "Nie, prečo?" reagoval Mrva. "Jasne, že zakázané," dozvedel sa. Následne mu ľudia poslali fotografie prevádzkového poriadku i zákazových tabúľ. "Nevšimol som si nič, žiadnu zábranu a chodili tam každých päť minút ľudia," vysvetľoval Mrva.

Zdroj: FB Dúbravka/Ivan H.

Zákazová tabuľa pri vyhliadke.

Po týchto reakciách Mrva status pozmenil. "Úprimne sa ospravedlňujem, dozvedel som sa z FB, že som nevedomky porušil prevadzkový poriadok. Na vstupe na vyhliadku nebola faborka a tabuľu som si nevšimol, ani neviem, kde je a bez brílí 5,5 dioptrie, ktoré som si dal hore pri meraní GPS súradníc, som nevidel. Boli dva stupne, topilo sa všetko okolo... Nabudúce si dám pozor, nasadím bríle a prečítam pokyny," reagoval Mrva.

FOTOGALÉRIA (fotografie Jána Mrvu):

​Exstarosta ešte musel vysvetľovať viacero  vecí. Prečo si napríklad bez okuliarov tabuľu nevšimol, no na fotografii ich má nasadené. "Áno, pri meraní s GPS si ich nasadzujem , aby som videl na prístroj a komunikoval s ním. Inak sú vo vačku," vysvetlil.

"Chce to fyzickú zábranu nielen pre mňa, ale aj iných - ja keď nemám bríle, písmenka nevidím. Aspoň fáborku tam dať treba. Chodilo tam kopec ľudí každých 5 minút. Ja prisahám, že som nič nevidel, ani mi to nenapadlo, že by to malo byť zavreté," argumentoval.

A nakoniec ešte vysvetlil, prečo tam vôbec išiel a zdieľal svoj príspevok do skupiny Dúbravka.  "Vás asi nezaujíma nadmorská výška dnes prvýkrát zmeraná úplne presne GPS i plošiny i najvysšieho bodu Devínskej Kobyly. Je to nad Dúbravkou, tak veľa ludí sa dozvedolo nejaké fakty o Kobyle. Inak je v katastrálnom území Devína a 25 metrov od hranice s Devínskou Novou Vsou, ale najviac tam behajú Dúbravčania a ja som Exdúbravčan a aj manželku mám z Dúbravky."

(ms)

Páčil sa vám článok?