Vo Vajnoroch vyrastie park s pamätníkom Jána Pavla II.

30.11.2018

Zdroj: FB Vajnory

Páčil sa vám článok?

Obyvatelia bratislavskej mestskej časti Vajnory budú môcť už čoskoro rozhodnúť o podobe pamätníka Jána Pavla II., ktorý by mal vyrásť na území Starého letiska. Stane sa tak na počesť prvej návštevy Svätého otca na Slovensku.

„Prítomnosť Svätého otca je vo Vajnoroch hlboko zakorenená. Svedčí o tom aj fakt, že v mestskej časti nesú jeho meno miestna cirkevná základná škola a tiež cirkevný spevácky zbor. Podnet zachovať odkaz Jána Pavla II. prišiel od bývalého vedenia obce. My sme túto ideu rozpracovali a stojíme za zámerom vybudovať na Starom letisku pamätník, ktorý nám bude túto vzácnu návštevu pripomínať,“ uviedol Pavel Lupínek, jeden z iniciátorov postavenia pamätníka spoločne s ktorým by mal byť vybudovaný aj park, kde budú môcť nielen obyvatelia Vajnôr rozjímať či si prísť oddýchnuť.

O tom, ako bude park spolu s pamätníkom vyzerať, rozhodnú samotní Vajnorčania. Už čoskoro budú na webe www.novevajnory.sk zverejnené tri architektonické návrhy, z ktorých budú obyvatelia mestskej časti vyberať ten, ktorý by investor zrealizoval. „Sme veľmi radi, že práve Vajnorčania rozhodnú o podobe pamätníka, ktorý by vyrástol na mieste, kde takmer pred 30 rokmi pápež pokľakol a pobozkal slovenskú zem. Víťazný návrh súčasne prediskutujeme s vedením a zastupiteľstvom mestskej časti,“ dodal Lupínek.

Zdroj: PR Clinic

Pamätník by mal v roku 2020 stáť na tomto mieste...

Ján Pavol II. navštívil po prvý raz Slovensko 22. apríla 1990, kedy si prišiel uctiť pamiatku vierozvestcov sv. Cyrila a Metoda.  Na území Starého letiska celebroval slávnostnú omšu, ktorej sa zúčastnili státisíce veriacich. Hlavu katolíckej cirkvi vtedy privítal podľa slovanskej obyčaje pár v tradičnom kroji, a to chlebom a soľou. Na počesť Jána Pavla II. dokonca vyrobili mimoriadnu pečiatku.

(ts, ilustračné foto: abn)

Páčil sa vám článok?