VIDEO Prvá predajňa v Bratislave: Lesnícke pochúťky prinášajú do hlavného mesta chute lesa

17.9.2025
0

Zdroj: (in)

Lesnícke pochúťky na Námestí SNP
Páčil sa vám článok?

Sirup zo smrekových výhonkov, ktoré zbierajú robotníčky v oravských lesoch, divina zo slovenských štátnych revírov, ryby zo smolenických rybníkov, med zo včelínov v Topoľčiankach... Štátny podnik Lesy SR otvoril svoju prvú predajňu v Bratislave. Bude testom, či majú Bratislavčania záujem o slovenské lesnícke pochúťky.

Hoci Lesy SR spustili svoju značku v roku 2020 a majú aj vlastný e-shop, veľa ľudí ešte ich produkty nepozná. Po piatich rokoch sa to môže zmeniť. Rovno v centre Bratislavy, na Námestí SNP, kde je veľká kumulácia peších, totiž otvorili prvú predajňu v hlavnom meste.

Ďalšie dve majú v Topoľčiankach a v Semenolese v Liptovskom Hrádku, prevádzka v Banskej Bystrici aktuálne slúži ako výdajňa e-shopu.

Keď vstúpite do malej predajne, objavíte produkty z rôznych častí Slovenska, často originálne, inde ich nezoženiete. „Sirup zo smrekových výhonkov, ktoré zbierajú robotníčky v hlbokých lesoch Oravy, divinu zo štátnych revírov, ktorá je skvelou alternatívou k hovädziemu mäsu, pstruhy dúhové zo smolenických rybníkov,“ vymenúva Laura Tettingerová z odboru komunikácie Lesov SR a dodáva, že pre tých, ktorí nevedia, ako spracovať divinu, sú v predajni dostupné kuchárske knižky a aj oddychový kútik, kde si ich možno len prelistovať.

Zdroj: (in)
Laura Tettingerová z odboru komunikácie Lesov SR

Najviac sa v prvých dňoch po otvorení predávali salámy. Napríklad jelenia s dubákmi alebo jelenie fuety, ktorých chuť vás prekvapí, pretože je kombináciou mäkkého a suchého mäsa. „Jelenie mäso je zdravé, chudé a ľahko stráviteľné, a je lacnejšie ako hovädzina. Napríklad za kilo sviečkovice zo srnca dáte 22 eur.“

Pre začiatočníkov, ktorí s divinovými receptami začínajú, odporúča srnca alebo jeleňa na stejk. „Keď si niekto netrúfa divinu ani narezať, predávame aj srnčí orez – už pripravený na guláš alebo medailónky.“ Jeleniu sviečkovicu alebo kapustnicu majú aj v konzerve ako hotové jedlo. Novinkou sú paštéty z jelenieho mäsa aj s brusnicami.

Zdroj: (in)
Predajňa Lesnícke pochúťky

Produkty lesa zastupuje v predajni napríklad jedľová silica, ktorá má priaznivý vplyv pri zápalových ochoreniach dýchacích ciest alebo sušená šípková, brusnicová alebo čučoriedková dužina. Dužinu vraj stačí na noc namočiť, rozmixovať, pridať čierne korenie, soľ a smotana a máte omáčku k divine.
Nájdete tu aj šípkový olej ako kozmetický doplnok. Laura Tettingerová prezrádza, že šípky získavajú v rámci projektu Zber šípok s Lesmi SR, do ktorého sa zapájajú školy.

VIDEO z otvorenia predajne:

K divine patrí aj víno. Lesy SR majú štyri hektáre viníc v Topoľčiankach a tento rok bodoval na Vienále Topolčianky ich tramín červený.
(in)

Páčil sa vám článok?