BEDEKER GURMÁNA Aj z bežnej strukoviny spravia zážitok, no prekvapí tiež cena

6.2.2025

Zdroj: Matúš Husár

Bistronomy na Vydrici
Páčil sa vám článok?

Bistronomy patrí k prvým gastro destináciám, ktoré už fungujú v novej Vydrici. Z kedysi chudobnej štvrte s lacnými krčmami pod hradným kopcom je dnes exkluzívna časť mesta, takže sme tipovali, že tomu budú zodpovedať ceny jedál, takisto ich kvalita a servírovanie. Realita nás aj tak ohromila.

Na tejto menšej reštaurácii, ktorá funguje vo Vydrici od začiatku januára, je sympatické, že jedlá pripravujú najmä z lokálnych surovín, pričom aj tie úplne bežné, napríklad zemiak či šošovicu, premenia na zážitok s novým rozmerom chutí. Interiér s otvorenou kuchyňou pôsobí príjemne, personál je milý a všímavý, pri každej špecialite vysvetlí, čo všetko ktorá obsahuje, i keď občas sa v tom množstve neznámych slov strácate.

Páčilo sa nám tiež, že vnútri bolo živo a že sme mohli pozorovať kuchárov pri vytváraní ich umeleckých diel na tanieri. Lebo to umelecké diela sú, až nehodné bežného obeda. Možno však zaváhate, či si z nich niečo dopriať, či sem vzhľadom na svoju finančnú hladinu vôbec patríte, reštaurácia je pre solventnejších ľudí. No hoci nás ceny ohromili, rovnako prekvapila plná obsadenosť stolov.

Začali sme predjedlom s úplne jednoduchým názvom Bryndza (11 €), zato s cenou v hodnote takmer dvoch gastráčov. Priniesli nám krásne naaranžovanú misku, v ktorej boli aj nakladané zelené paradajky, kaleráb a lieskovce. Boli sme zvedaví na túto netradičnú kombináciu a naozaj nás milo prekvapila. Príjemne vychladený kaleráb, presnejšie chrumkavé surové kalerábové guľôčky veľkosti hrášku, v kombinácii s kvalitnou bryndzou, paradajkami a kúskami lieskových orechov chutili naozaj výborne.

Zdroj: Matúš Husár
bryndza Bistronomy

Bryndza

Pokračovali sme Šošovicovým krémom (9 €), pri ktorom už samotné servírovanie bolo malým rituálom. Pekne tvarovaný kúsok údeného bravčové kolena, ktorý zdobili kolieska šalotky, nám čašník priamo pri stole pomaličky zalial jemnou krémovou polievkou. Chutilo to famózne, všetko sa priam rozplývalo na jazyku, jemne zaúdené mäsko s výraznou chuťou šalotky dotvárali výnimočný zážitok.

Zdroj: Matúš Husár
šošovicový krém Bistronomy

Šošovicový krém

Priznávame, že sme si Sladký zemiak (17 €) vybrali práve pre jeho cenu, chceli sme zistiť, aký zázrak sa skrýva za touto  špecialitou. Prekvapila už vzhľadom, keď nám na plytkom tanieri priniesli vypraženú chrumkavú, vnútri však jemnú kocku vytvorenú zo sladkého zemiaka a tofu. Vrch kocky zdobili mimoriadne chutné plátky portobella a bolo ich až-až, k tomu ešte na osvieženie pár zelených lístkov, ale najmä lahodná vege majonéza s nori riasou. Tak ako bola dokonalá úprava jedla, tak dokonalá bola aj jeho chuť.

Zdroj: Matúš Husár
zemiak Bistronomy

​Sladký zemiak

Vyprážaný syr s kimchi (18 €) a baby zemiakmi bol ďalšou ukážkou toho, že i bežné jedlo môže byť nastajlované výnimočne aj chutiť výnimočne. Pripravili ho z čerstvého kravského syra z lokálnej syrárne v Dolných Salibách a bol excelentný. Napokon, ako inak za tú cenu... Syr sa ležérne roztekal do posledného sústa, teda ani na konci nebol tuhý. Klasickú tatársku nahradila príjemne kyselkavá kimchi s chrumkavými elementami – semienkami, plátky nori riasy mali skôr vizuálny efekt. Zemiaky s pažítkou neboli suché, keďže na spodku misky bolo roztopené maslo, len by sme si ich posolili. Po soli však ani chýru ani slychu, tu asi predpokladajú, že jedlo je dokonale dochutené a vy ho nemáte przniť.

Zdroj: Matúš Husár
vyprážaný syr Bistronomy

​Vyprážaný syr

Ochutnali sme aj Kuraciu pečeň (22 €), pri ktorej nás opäť očarilo, ako efektne bolo jedlo naaranžované. Jemné mäsko marinovali v miso paste vyrobenej fermentáciou sóje a obilnín, ktorá mu dodala príjemnú slanú chuť. Bonusom je, že pochádza z welfare chovu vo Veľkom Záluží, teda zvieratá sú chované bez stresu, hormónov a antibiotík. Prílohy, mandľový krém a mišpuľa (u nás v gastronómii výnimočne používaná rastlina s jedlými plodmi), tvorili naozaj veľmi zaujímavú kombináciu slano-sladkých chutí.

Zdroj: Matúš Husár
kuracia pečeň Bistronomy

​Kuracia pečeň

V jedálnom lístku nás zaujal i jeseter, tešili sme sa na túto rybku, no vysvitlo, že ju nemajú, takže nám pripravili Sumca (28 €). „To je akoby si chcel pizzu a prinesú ti pizza štangle,“ komentoval sklamaný kolega rybár. Ako prílohu sme mali karfiol, zemiak, k tomu ešte štedrú dávku jemnej, nadýchanej maslovej omáčky so šafranom. Pevnejšie sumčie mäso bolo šťavnaté a veľkosť filetu dostatočná, len škoda, že mierne pripečený karfiol potlačil iné chute tohto jedla. Navyše, omáčka bola pre nás príliš ťažká, nedokázali sme z nej zjesť ani len polovicu.

Zdroj: Matúš Husár
veterník v Bistronomy

​Veterník

Zato Veterník (7 €) bol vynikajúci dezert s podareným aranžmánom, ktorý má od známej klasiky poriadne ďaleko. Koláčik ukrytý pod vanilkovým pudingom bol prekvapením v každej jednej lyžičke. Spojenie rôznorodých chutí, kde sa prebíjali sladké s kyslastými, dokonca aj s jemne horkými, bolo veľmi príjemné. Potešil nás tiež objav čerešne vnútri dezertu, dobrý nápad. Tak ako pri predchádzajúcich špecialitách, aj pri tejto maškrte sme ocenili nápaditú hru majstra kuchára s chuťami a výber kvalitných surovín.

(bn)

Naše hodnotenie: ****

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

Páčil sa vám článok?