Fontány v Starom Meste: Ktorú spoznáte už na prvý pohľad, len podľa sochy?

4.5.2024
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Vybrali sme pre vás niekoľko nádherných fontán, ktoré osviežujú parčíky i námestia bratislavského Starého Mesta. Spoznáte ich hneď, stačí vám pohľad na detail umeleckého diela? Ku každému pridávame aj informácie Mestského ústavu ochrany pamiatok. Náš malý "foto-kvíz" nájdete v druhej polovici článku, na úvodnej fotografii je socha chlapca sediaceho na orlovi, ktorá zdobí vrchol Ganymedovej fontány.

Bratislava si právom zaslúži prívlastok mesto fontán, na jej území ich narátame viac ako 150. Viaceré patria mestským častiam, ale i majiteľom hotelov či nákupných centier. Mestská organizácia Marianum spravuje 38 fontán, medzi ktoré patrí fontána Družba na Námestí Slobody, Ganymedova fontána aj fontána Dievča so srnkou na Hviezdoslavovom námestí, fontána Žena s krčahom na Františkánskom námestí, Maximiliánova fontána na Hlavnom námestí, fontána Lev s erbom pred Starou tržnicou na Námestí Nežnej revolúcie a mnohé ďalšie.

Náklady na energie, údržbu a prevádzku sa v uplynulých rokoch pohybovali okolo 470-tisíc až 510-tisíc eur ročne. „Výška nákladov závisí od počtu fontán, ktoré sú v prevádzke, od počtu potrebných operatívnych opráv alebo odstránenia havarijných stavov, ktoré môžu vzniknúť počas prevádzky, či prípravy fontán pred sezónou podľa ich stavu po zimnom období. Organizácia Marianum však realizovala transparentné verejné obstarávanie na viaceré činnosti spojené s prevádzkou fontán, napríklad dodávky bazénovej chémie, stavebného materiálu, čerpadiel a podobne, vďaka čomu sa podarilo dosiahnuť úsporu 42-tisíc eur na obdobie piatich mesiacov,“ doplnila hovorkyňa Katarína Šemberová.

Zdroj: ac

​Spoznávate toto dielo? Zdobí fontánu Radosť zo života v Grasalkovičovej záhrade.

Niektoré fontány, najmä v centre mesta, sa zapínajú už o ôsmej ráno, iné o desiatej predpoludním, pričom sú spravidla spustené do desiatej večer. Fontána Družba a fontána Planéta mieru fungujú až do jedenástej večer, iné však len do 18., 20. či 21. hodiny. Žiadna fontána neostáva spustená na celú noc.

Viaceré majú pritom prestávku aj počas dňa: fontána Radosť zo života v Grasalkovičovej záhrade  od 13. do 14. h, Planéta mieru na Hodžovom námestí od 13.30 do 14. h a od 17.45 do 18. h, fontány Rodina (Hríby) na Karloveskej ulici aj Technická na Jurigovom námestí zas fungujú v režime, keď po každých 90 minútach spustenia vždy nasleduje polhodinová pauza. „Prestávky sú nevyhnutné pre správnu funkčnosť technológií,“ vysvetlila hovorkyňa Marianumu. Iné fontány však fungujú nepretržite počas celého dňa. Týka sa to fontán Družba, Žena s krčahom, Lev s erbom, Dievča so srnkou, ako aj Ganymedovej fontány či Maximiliánovej fontány.

Pozrite si teraz niektoré umelecké diela, ktoré zdobia fontány v centre hlavného mesta.

Dieťa s rybou

Zdroj: ac

Fontána sa nachádza pred vstupom do historickej budovy SND, tak už asi viete že ide o Ganymedovu fontánu, ktorá patrí k najfotografovanejším v našom meste. Dielo dala vyrobiť a potom darovala mestu Bratislavská sporiteľňa v roku 1888, jeho autorom je sochár nemeckej národnosti Viktor Tilgner. Hornú časť ukončuje súsošie Ganymeda unášaného orlom do sídla bohov na Olympe. Nádrže, stĺp a alegorické sochy boli vytvorené z kameňa a hlavné súsošie so zvieratkami na obrube z bronzu.

Rytier s drakom

Zdroj: ac

Udatného rytiera sediaceho na koni, ktorý kopijou prebodáva trojhlavého draka, nájdete na nádvorí Primaciálneho paláca. Súsošie je ozdobou Fontány svätého Juraja a vzniklo približne v roku 1650 v dielni neznámeho sochára. Pôvodne išlo o fontánu v záhrade letného arcibiskupského paláca, keď sa však koncom 19. storočia rušila výzdoba záhrady, fontána sa dostala do súkromnej meštianskej záhrady. Umelecké dielo daroval v roku 1929 obchodník Rudolf Wahl mestu, ktoré ho umiestnilo do súčasnej lokality s novou vodnou nádržou.

Chlapec s kačkou

Zdroj: ac

Toto dielo nájdete v malom parčíku na Šafárikovom námestí, je súčasťou Kačacej fontány, ktorá patrí k najobľúbenejším v našom meste. Fontána vznikla v roku 1914 a vytvoril ju bratislavský sochár Robert Kühmayer. Výzdobu tvoria tri chlapčenské postavy v životnej veľkosti a štyri kačky, ktorým zo zobákov strieka voda. Dominantným motívom je chlapec na vrchole skaly, držiaci v rukách kačicu.

Nymfa s krčahom

Zdroj: ac

Fontána vznikla v období klasicizmu na mieste staršej fontány s levom držiacim erb mesta a nájdete ju na Františkánskom námestí. Sochu ženy v antickom odeve a s helmou na hlave niektorí označujú aj ako nymfa Františka, oficiálne pomenovanie tohto diela je však Žena s krčahom. Pilier fontány so sochou „nymfy“ vytvorili v roku 1804 v kamenárskej dielni Feiglerovcov.

Lev s erbom

Zdroj: ac

Táto fontána je vyskladaná z viacerých častí s rozdielnym obdobím vzniku. Nachádza sa pred Starou tržnicou na Námestí Nežnej revolúcie, na vrchole stĺpa je socha stojaceho leva, opierajúceho sa o oválny štít s mestským znakom. Je kópiou práve tej sochy leva z roku 1592, ktorá pôvodne zdobila Františkánske námestie. Stredový stĺp zo 17. storočia pochádza z fontány v záhrade letného arcibiskupského paláca, horná nádrž je mladším doplnkom z 18. storočia (asi 1749).

Rytier s mečom

Zdroj: ac

Sochu obrneného rytiera s mečom a štítom, na ktorom je umiestnený znak dvojkríža, pozná každý Bratislavčan. Dielo predstavuje ideálnu podobu kráľa Maximiliána II., no hovorí sa tiež, že znázorňuje rytiera Rolanda, legendárneho ochrancu mestských práv. Nie je teda ťažké určiť, že ide o renesančnú Maximilánovu fontánu, známu aj ako Rolandova fontána, ktorá zdobí Hlavné námestie a je najstaršia v našom meste. Uhorský kráľ Maximilián II. ju dal postaviť v roku 1572, autorom diela je rakúsky kamenár Andreas Luttringer.

(ac)

Páčil sa vám článok?