Zaujímavý nápad: Na Konventnej osadili staré fotografie, to isté miesto pred vami vyrastie z minulosti

11.4.2024
0

Zdroj: FB Staré Mesto - srdce Bratislavy

Páčil sa vám článok?

Ak sa pôjdete prejsť na zrekonštruovanú Konventnú ulicu v bratislavskom Starom Meste, pozrite si tabuľky s fotkami.

"Osadili sme nové tabuľky približujúce históriu Konventnej ulice... Historické fotografie vám odkryjú podoby tejto ulice spred desiatok rokov," priblížila staromestská samospráva na sociálnej sieti. 

Konventná ulica prešla počas uplynulých dvoch rokov veľkou rekonštrukciou, ktorá jej vdýchla nový život. Zdevastované asfaltové povrchy nahradila žulová dlažba, výmenou prešli aj podkladové vrstvy komunikácií. Súčasťou obnovy bola tiež debarierizácia ulice, výsadba zelene či osadenie mobiliáru.

Zdroj: FB Staré Mesto - srdce Bratislavy

Zrekonštruovaná Konventná ulica. 

Konventná ulica dostala meno podľa evanjelického konventu. Kedysi sa tam rozkladali záhrady, v 17. storočí tam vybudovali evanjelický cintorín, ktorý fungoval až do 18. storočia. Niekoľko náhrobkov, ktoré sa zachovali, sú zamurované v múre pri veľkom kostole. Pohrebisko nahradila zástavba, ulica sa zapĺňala 20 rokov neoklasicistickými a renesančnými budovami.

Na Konventnej 13 a 15 stoja stará a nová budova evanjelického lýcea, obe sa stali v roku 1961 národnými kultúrnymi pamiatkami. Študovali tu mnohé osobnosti, napríklad Ľudovít Štúr, Jozef Miloslav Hurban, Michal M. Hodža či Milan Rastislav Štefánik.

(ms)

Páčil sa vám článok?