Veľký úspech našej fotografky: Grössling od Márie Švarbovej vydražili v Londýne na rekordnú sumu

31.1.2024

Zdroj: Mária Švarbová

Páčil sa vám článok?

Jej fotografie bazénov si kupujú milovníci umenia na celom svete a cenia si ich vysoko. Napríklad Grössling zo série, ktorá zachytáva naše ikonické kúpele krátko pred začiatkom rekonštrukcie, vydražili vlani v Londýne za 38 100 libier (v prepočte asi 44 500 eur). Uznávaná fotografka Mária Švarbová, ktorá vyrastala v obci Slepčany a v súčasnosti žije v Bratislave, pracuje najnovšie na exkluzívnom projekte pre známeho miliardára.

Fotografie historických mestských kúpeľov vznikli pred štyrmi rokmi, keď Máriu Švarbovú oslovil Metropolitný inštitút Bratislavy. „Pre svoje projekty vyhľadávam viac modernú architektúru, najmä funkcionalizmus a brutalizmus. Fotenie v kúpeľoch Grössling bola určite pre mňa výzva, ale po obhliadke som videla v kúpeľoch veľký potenciál. Vždy ma vie fascinovať geometria, ktorú vytvárajú jednoduché dlaždice bazéna, navyše, Grössling má nádherné svetlo z presklenej strechy. Myslím si, že aj pre môj koncept Swimming pool je naša spolupráca s MIB veľmi prirodzená,“ povedala vtedy talentovaná umelkyňa. 

Na koncepte Swimming pool, v rámci ktorého  zdokumentovala viac ako trinásť „socialistických“ plavární na Slovensku, pracovala od roku 2014. Z Grösslingu vznikla v roku 2020 veľmi úspešná séria, čo potvrdzuje aj spomenutá rekordná suma, ktorú zaplatil dražiteľ na aukcii spoločnosti Phillips v Londýne. Kam toto dielo od našej úspešnej fotografky putovalo? Hoci sa objavila informácia, že do Ameriky, kde je Mária Švarbová veľmi populárna, ona s úsmevom konštatuje: „Neviem, kam fotografia nakoniec putovala, kto ju kúpil. Jednoducho, nejaký dražiteľ...“

Zdroj: Mária Švarbová

​Kúpele Grössling, 2020. Fotografia mala na dražbe veľký úspech.

Okrem kúpeľov Grössling fotila v Bratislave aj viac iných priestorov. „Medzi moje obľúbené architektonické skvosty patrí budova Slovenského rozhlasu či Štátneho archívu. Posledný môj projekt som fotila na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky, za ktorým stojí architekt Vladimír Dedeček,“ hovorí.

Vystavuje v galériách po celom svete, minulý rok však mala svoju prvú sólo výstavu už aj u nás doma, v Danubiane. Výstavu Remote Control (v preklade diaľkové ovládanie) hodnotí ako naozaj rozsiahlu, škoda, že trvala relatívne krátko, len od marca do júna. Ďalšiu samostatnú výstavu na Slovensku v tomto roku neplánuje. „Dve diela však môžu návštevníci vidieť v stálej zbierke v Danubiane,“ dodáva  Mária, ktorá má v týchto dňoch veľa práce.

Zdroj: archív Márie Švarbovej

Mária Švarbová vystavuje v galériách po celom svete.

Je verejným tajomstvom, že dostala unikátnu zákazku - podľa magazínu Forbes pripravuje súkromný projekt pre rodinu Lachlana Murdocha, syna mediálneho magnáta Ruperta Murdocha. Americký miliardár ju pozval do svojej vily v Los Angeles, aby vytvorila umenie iba preňho. Páči sa mu tvorba Márie Švarbovej, patrí k jej fanúšikom. Uznávaná fotografka nám potvrdila, že aj on si kúpil niečo z jej diela, konkrétnosti o exkluzívnej spolupráci s ním však zatiaľ neprezrádza. „Žiaľ, o novom projekte nemôžem viac hovoriť,“ vysvetlila.

Prvú zrkadlovku jej darovala sestra

• Mária Švarbová (1988)sa narodila v Zlatých Moravciach, vyrastala v obci Slepčany, v súčasnosti žije v Bratislave, ale pôsobí prevažne v zahraničí.

• Hlavnou inšpiráciou pre jej tvorbu je architektúra, ktorú dokumentuje svojím jedinečným štýlom, čím si získala medzinárodné uznanie.

• Vyštudovala archeológiu, fotografovaniu sa venuje profesijne od roku 2010. Pri viacerých rozhovoroch spomínala, ako sa dostala k tomuto umeniu – sestra jej darovala fotoaparát, zrkadlovku, a vraj od prvého stlačenia spúšte vedela, že našla zmysel svojho života. Odrazu išlo všetko veľmi rýchlo...

(ac)

Páčil sa vám článok?