BEDEKER GURMÁNA Nové kórejské bistro chutí úplne inak ako Ázia, ktorú už poznáte

7.8.2023
0

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Najskôr začal predávať tradičné kórejské kimči, ktoré vyrábal sám. Ľudia ho chceli, a keďže s kimči sa dá navariť všeličo chutné, nasledovalo bistro. Dúbravčan Ervin Polívka, ktorý niekoľko rokov žil v Južnej Kórei, ho otvoril len v júni, ale záujem je taký, že je dobré rezervovať si miesto vopred. Keď prídete a ochutnáte, pochopíte.

Novú kórejskú gastroprevádzku Banchan (v kórejčine príloha), ktorá je trochu bistro a trochu streedfood, nájdete na hornom konci Obchodnej ulice v malom dvore. Sedí sa tu príjemne, v tieni, s pocitom, akoby bola obsluha iba pre vás  - nezažijete ho v každom podniku. Úplne sme sa spoľahli na výber z denného menu, ktorý nám navrhol Ervin. Podrobne pritom opísal, akú špecialitku nám pripravia, a pridal aj zaujímavosti o kórejskej kuchyni, ktorá patrí k najzdravším na svete.

Z deviatich príloh vlastnej výroby (desiata sa stihla minúť) sme dostali každý niečo iné, aby sme sa mohli podeliť o všetky originálne chute. V malých miskách bolo kimči z pekinskej kapusty, ale tiež kimči zo sójových klíčkov, uhoriek či bielej reďkovky, ďalej cesnakové stonky v sardelovej paste, ázijský typ šalátu, ale aj malá slaná placka.

Najskôr sme však ochutnali ryžové víno Makgeolli (11,90 €), páčilo sa nám, že sa pije z kovových misiek. Bolo jemné, svieže a lahodne sladké, niečo ako ryžový burčiak. Ale opatrne, hoci obsahuje len 6 % alkoholu, aj po malom dúšku ho cítite.

Zdroj: Marián Dekan

​Ryžové víno sa pije z malých misiek, aj to je zaujímavý zážitok.

Pekne nastajlovaná farebná miska Bibimbap (11,90 €) s tekutým vajíčkom navrchu bol výborný a ľahký obed na leto. Vajíčko sme zmiešali s kúskami mäsa, ryžou a čerstvou zeleninou, bolo to chutné, šťavnaté a omáčka pikantná tak akurát. Jej štipľavosť neprekážala, ale dodávala chuť. Prvé sústo sa nám zdalo byť málo slané, ale vzápätí sme ocenili, že soľnička nebola k dispozícii. Soľou niekedy zabíjame tie delikátne jemné chute jedál, takže odporúčame nedosoľovať.

Zdroj: Marián Dekan

​Bibimbap, v miskách sme mali cesnakové stonky v sardelovej paste (vľavo hore) aj špeciálny kórejský šalát (vpravo hore). .

Špecialitku Čejuk / Jeyuk (12,90 €) nám pripravili s pikantnými marinovanými bravčovými pásikmi. V jedálnom lístku čítame, že sú grilované k dokonalosti, a fakt je, že toto tvrdenie nebolo nadsadené. Mäsko bolo mäkučké a krehké, chuťovo veľmi zaujímavé a štipľavosť opäť úplne prijateľná. K nemu sme mali štedrú porciu voňavej ryže, a navyše spomínané misky s prílohami, takže sme s pasiou kombinovali všetky unikátne chute. Pekne pomaly, aby sme si zážitok predĺžili čo najviac.

Zdroj: Marián Dekan

​Čejuk / Jeyuk, v miskách sme mali okrem slanej placky kimči z pekinskej kapusty (hore vpravo) aj kimči z bielej reďkovky (nižšie). 

Čapče / Japche (11,90 €), teda kórejské sklenené rezance s farebnou zeleninou, hubami a sójovou omáčkou, podávajú v dvoch verziách, buď ich máte zeleninové, alebo s bravčovým mäsom. My sme stavili na mäso, chutilo skvele, bolo jemné, delikátne. Dobre ochutené boli aj rezance, pričom sezam v nich zážitok ešte viac vyzdvihol. Jedlo bolo šťavnaté, ryžu, ktorú sme mali ako prílohu, sme ani nepotrebovali.

Zdroj: Marián Dekan

Čapče / Japche, v miske v popredí je kimči zo sójových klíčkov.

Odporúčame aj Hovädzie Bulgogi (12,90 €), ktoré pripravujú s kórejskou verziou BBQ marinády. Je to mierne pikantné jedlo, chuťovo vyvážené, naozaj potešilo. Tenké plátky mäska boli akurát vo veľkosti na sústo do úst, k nim sme mali opäť kopček ryže. Príjemné chute jedla sme kombinovali s troma „banchan“ prílohami, z jednej misky sme si naberali marinované klíčky, z druhej kocky marinovanej reďkovky a z tretej kimči z fermentovanej pekinskej kapusty. Aj toto bola výborná a ľahká špecialita, ktorá síce celkom rýchlo zasýti, ale trávenie nezaťaží.

Zdroj: Marián Dekan

​Bulgogi pripravujú s kórejskou verziou BBQ marinády.

Potešilo i suši, presnejšie ryžová rolka Kimpap (8,90 €), v ktorom nemusí byť zákonite surová ryba. V tých našich rolkách boli plátky vajíčkovej omelety a hovädzieho mäsa, tiež mrkva, uhorka, a ešte aj ryžový koláčik. Namočené v sójovej omáčke to bola fajnová pochúťka.

Zdroj: Marián Dekan

​Ryžová rolka Kimpap, môže byť s mäsom aj bez.

Kimči placky (8,90 €) tiež stoja za ochutnanie, už sme spomínali, že kimči si robia sami a robia ho výborne. Milo prekvapili aj kúsky čili papričky a cukiny v malých plackách z palacinkového cesta, ktoré sme dostali na ochutnávku. Jednoducho, táto návšteva je o spoznávaní nových chutí, a tie kórejské sú akési delikátnejšie ako vietnamské či čínske, na ktoré sme už zvyknutí. A keď je k vám personál prívetivý, tak máte z jedla ešte lepší zážitok.

Zdroj: Marián Dekan

​Aj kimči placka je skvelá kórejská pochúťka. 

Naše hodnotenie: *****

Maximum: 5 hviezdičiek

Reštaurácia nebola o návšteve informovaná. Konzumáciu si redakcia platila sama.

(bn)

Páčil sa vám článok?