Zisťovali sme: Zvyšujú reštaurácie ceny? Od júla totiž opäť platia daň za terasy
Zdroj: ac
Zaskočení zostali mnohí majitelia prevádzok v hlavnom meste, keď mesto Bratislava obnovilo výber dane za vonkajšie sedenie, a to hneď od júla, keď už sezóna beží naplno. Viacerí avizovali, že budú musieť preto zvýšiť ceny nápojov a jedál – urobili to?
Daň za terasy na pozemkoch mesta bola od 15. júna 2020 nulová, čo súviselo s pandémiou covidu (Staré Mesto sa rozhodlo odpustiť z dane 50 percent). Od 1. júla tohto roku ju však gastro prevádzky či kaviarne musia opäť platiť, pričom sadzba je oproti minulosti vyššia v priemere o takmer tretinu.
Majitelia podnikov upozorňovali, že pre niekoho bude daň likvidačná, iní budú musieť zvýšiť ceny pre zákazníkov. Vo viacerých prevádzkach v Starom Meste nám potvrdili, že k tomuto kroku pristúpili, ale dôvodom nie je len nová daň za užívanie verejného priestranstva.
Andrej Gogola, spolumajiteľ reštaurácií Štefánka a Pulitzer, Palisády a Námestie SNP:
„Vyššej dane za vonkajšie sedenie sme sa obávali, napokon sme však celkom príjemne prekvapení. Výmer nám síce ešte neprišiel (19. júla, pozn. red.), ale predpokladáme, že suma nebude až taká katastrofálna. Za terasu Pulitzera na Námestí SNP máme sadzbu 1,50 € na štvorcový meter a deň a za terasu Štefánky na Palisádach 1,20 € na štvorcový meter a deň. Okrem toho by sme mali dostať 20-percentnú zľavu, keďže obe naše prevádzky sú nefajčiarske. Ceny jedál a nápojov sme však napriek tomu museli od júna zvýšiť, inak by sme to ťažko utiahli.“
Ján Hruboš, generálny manažér reštaurácie, Michalská ulica:
„Presnú sumu, koľko si priplatíme po zvýšení dane za užívanie verejného priestranstva, v tejto chvíli ešte neviem povedať. Uvidíme, aká príde faktúra, je len druhá polovica júla. Odhadujem, že pôjde o približne päťsto eur mesačne. Ceny sme však museli zvýšiť už skôr, a to najmä pre extrémne zdraženie energií, ktoré sa momentálne nedajú zastropovať pre podnikateľský sektor. Značná pomoc je pre nás znížená sadzba DPH , ktorá nám reálne pomáha - od januára tohto roku platíme namiesto 20 percent len polovicu, teda 10 percent.“
Matej, čašník, Laboratoire, Hlavné námestie:
Matej.
„Zvýšeniu cien sme dlho odolávali, ale, žiaľ, museli sme k nemu pristúpiť aj my. Ale ide o minimálnu čiastku, ktorú niektorí naši hostia ani nepocítili, napríklad káva vás vyjde o 20 centov viac. No nesúvisí to len s daňou za vonkajšie sedenie, ktoré nás vyjde mesačne o 500 eur viac, ale aj s infláciou, drahšími potravinami... Niektoré položky išli nehorázne hore, niekde až o 100 percent, pričom tieto náklady sme najskôr nepremietali do cien pre našich zákazníkov. Takmer sedem mesiacov sme sa držali, napokon sme však boli nútení od mája ceny jedál aj nápojov upraviť.
Z reštaurácie Roland Cafe, ktorá pred pár rokmi vyhorela počas vianočných trhov, bola neskôr Mondieu a dnes je tu Laboratoire.
Tigran Kocharyan, majiteľ, Farmhouse Restaurant, Michalská ulica:
„Samozrejme, aj my sme museli v reštaurácii zmeniť ceny jedla a nápojov, kto by zaplatil všetky tie zvýšené náklady? Bez úpravy cien by sme ich nezvládli. K drahým energiám teraz prišla daň za vonkajšie sedenie, pre ktorú musíme mesačne platiť o niekoľko stoviek viac. Letnú terasu však musíme mať, bez nej biznis nebude.“
(ac)