Bratislava hostí najlepších európskych šachových riešiteľov

3.6.2023

Zdroj: pexels.com

Páčil sa vám článok?

Od piatka 2.6.2023 do nedele 4.6.2023 budú v hoteli Falkensteiner v Bratislave prebiehať 16. majstrovstvá Európy v riešení šachových skladieb. Osemdesiat účastníkov z 19 krajín Európy bude súťažiť v dvoch dňoch v šiestich kolách (dvojťažky, trojťažky, štúdie, pomocné maty, mnohoťažky, samomaty). V piatok večer pred majstrovstvami Európy sa koná dvojkolový open turnaj, ktorý je súčasťou Svetového riešiteľského pohára.

Slovensko obhajuje tri medaily z 15.ME v lotyšskej Rige 2022. Slovenská reprezentácia obhajuje bronz v súťaži družstiev, Tomáš Peitl obhajuje bronzovú medailu v súťaži jednotlivcov a Marek Kolčák obhajuje zlato v kategórii seniorov. Všetci slovenskí medailisti z Rigy štartujú aj v Bratislave.

Najväčším favoritom šampionátu je deväťnásobný držiteľ titulu majstra Európy Piotr Murdzia z Poľska. Veľkú šancu na titul európskeho šampióna okrem neho majú jeho krajania Kacper Piorun a Piotr Górski, Belgičan Eddy Van Beers, Bojan Vučković a Vladimir Podinić zo Srbska, Boris Tummes z Nemecka, Chorvát Marko Filipović a Brit Jonathan Mestel. Všetci sú veľmajstrami v riešení šachových skladieb. „Veríme, že do bojov o najvyššie priečky zasiahne aj náš Tomáš Peitl, ktorý má titul medzinárodného majstra v riešení,“ dodáva Marek Kolčák, predseda Slovenskej organizácie kompozičného šachu.
V súťaži družstiev sú hlavnými favoritmi reprezentácie Poľska a Srbska. Do boja o medaily by sa mali zapojiť aj Nemcko a Litva. Slovensko je podľa priemerného ratingu svojich reprezentantov nasadené ako šieste.

V rámci hlavnej súťaže budú vyhodnotené aj kategórie juniorov (do 23 rokov), seniorov (nad 60 rokov) a žien. Slovensko bude mať zastúpenie v kategórii seniorov a žien.

Organizátorom ME je Slovenská organizácia kompozičného šachu. SOKŠ pôsobila 26 rokov samostatne. Začiatkom roku 2023 vstúpila do Slovenského šachového zväzu.

​(ivk)

Páčil sa vám článok?