Kapitulskej ulici bude venovaná dvojdňová odborná konferencia

24.5.2023
0
Jarné Kapitulské dvory

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Kapitulskej ulici v Bratislave bude venovaná dvojdňová (25. - 26. 5.) odborná konferencia s názvom Kapitulská/od minulosti po budúcnosť. Podnietiť má diskusiu o historickom mestskom verejnom priestore a využití jeho potenciálu do budúcnosti. Diskutovať budú historici i odborníci na pamiatkovú obnovu či rozvoj turizmu.

"Iba spoločnými silami dokážeme zhodnotiť kapitál Kapitulskej, a tým spolu prispieť k reprezentácii hlavného mesta, čo je vzhľadom na malé historické jadro doslova žiaduce," konštatuje bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský.
Prezentované budú výsledky odborných výskumov posledných desaťročí, ktoré sa týkajú všetkých aspektov tejto ulice. Od historiografie, archeológie, architektúry, epigrafie, cez pamiatkový výskum, dejiny Bratislavskej kapituly, po osobnosti a udalosti, ktoré sú s touto ulicou späté. Pozornosť bude venovaná aj oblasti cestovného ruchu, konkrétne potenciálu Kapitulskej ulice pre návštevníkov, školy či kultúrne aktivity. Zborník prednášok sa zároveň stane pomôckou pre pokračujúcu obnovu Kapitulskej ulice.

"Ak hľadáme atmosféru starej Bratislavy, nie je veľa miest, kde ju môžeme precítiť tak autenticky ako na Kapitulskej. Len pár krokov od najrušnejších ulíc centra mesta a predsa tak pokojná s emóciou čias minulých. Takéto miesta sú vzácne," hovorí Vladimír Grežo, predseda predstavenstva Bratislavskej organizácie cestovného ruchu - Bratislava Tourist Board (BTB).
Podujatie nadväzuje na niekoľkoročnú iniciatívu Kapitulské dvory. Záštitu nad ním prevzal bratislavský arcibiskup metropolita Stanislav Zvolenský a primátor Bratislavy Matúš Vallo.

Bližšie informácie sú na webovej stránke www.kapitulska-ba.sk.

(TASR)

Páčil sa vám článok?