Všimli ste si na stromoch v centre štítky s QR kódmi? Vyskúšali sme, čo všetko sa z nich dozvieme

8.4.2023

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Na viacerých miestach v bratislavskom Starom Meste sú stromy označené štítkom s QR kódom prepojeným s aplikáciou, vďaka čomu o nich získate rôzne informácie. O danom strome sa dozviete aj to, či je, alebo nie je perspektívny.

Aby ste sa s konkrétnym stromom zoznámili detailnejšie, potrebujete predovšetkým smart mobilný telefón, ktorý vie načítať QR kód. Na displeji mobilu sa vám potom zobrazí internetová stránka so základnými informáciami o strome. Okrem názvu v slovenčine a latinčine zistíte najskôr výšku stromu i šírku jeho koruny. Pokračovať však môžete ďalej.

Keď sa následne presmerujete na Mapu zelene, dozviete sa aj to, či je strom perspektívny, alebo nie, a o aké poškodenie v takom prípade ide. Môže to byť rozsiahla dutina v kmeni, nezahojené rany po odlomených konároch, vyhnívajúce drevo či obmedzený koreňový priestor. Navyše, prostredníctvom aplikácie môžete zároveň poslať samospráve podnet v prípade, že sa vám strom niečím nepozdáva.

Zdroj: Archív

​Po nasnímaní QR kódu zistíte základné údaje o strome, na Mape zelene sa dozviete aj o jeho zdravotnom stave a perspektíve.

Mapa zelene aj zavádzanie štítkov s QR kódmi sú výsledkom medzinárodného projektu Digital Village. „Formou štítkov zvyšujeme povedomie o stromoch, a zároveň umožňujeme verejnosti interakciu s mestskou časťou,“ vysvetlil pre banoviny.sk Branislav Kundrák, ktorý vedie oddelenie ochrany prírody v Starom Meste. Takto označené stromy nájdete napríklad na Hviezdoslavovom a na Americkom námestí, v Medickej i Prezidentskej záhrade, na Vajanského či Dvořákovom nábreží, neskôr pribudnú i stromy na Kollárovom námestí a v ďalších uliciach Starého Mesta.

Zdroj: ac

​Upevnenie skrutkou stromu neublíži, je to vraj ako odber krvi pre človeka.

Možno ste sa zamysleli nad tým, či priskrutkovanie štítku stromom neškodí, Branislav Kundrák však obavy vyvracia.  Označenie formou skrutky podľa jeho slov zasahuje len do beľového dreva, je v súlade s arboristickými štandardmi a robili ho odborníci s príslušným vzdelaním a praxou. Označovali pritom výlučne stromy s obvodom kmeňa nad 40 centimetrov.

„Rôzne formy štítkov majú rôzne metropoly vo svete. Skutočnosť, že takáto forma označenia nie je pre strom nebezpečná, podčiarkuje i fakt, že aj chránené stromy podľa zákona o ochrane prírody sú označené tabuľkou priklincovanou do stromu. Môžeme si pomôcť príkladom, že umiestnenie tabuľky je pre strom ako odber krvi pre človeka,“ priblížil.

Zdroj: ac

Na štítku s QR kódom je názov stromu aj v latinčine.

• Prehľadné výruby

Na webe Starého Mesta nájdete aj aplikáciu Ochrana drevín – správne konania, ktorú Branislav Kundrák považuje za bezprecedentný akt transparentnosti. Aplikácia umožňuje jednoducho vyhľadať prebiehajúce aj ukončené správne konania o výruboch drevín v mestskej časti, a tiež skontrolovať, v akom štádiu je náhradná výsadba. Už sa teda nemusíte preklikávať cez rôzne stránky, všetko nájdete na jednom mieste.

(ac)

Páčil sa vám článok?