Viete, ktorá firma postavila v Bratislave Dynamitku, Cvernovku či Stollwerck? Spoznajte jej príbeh

10.3.2023

Zdroj: Múzeum mesta Bratislavy

Páčil sa vám článok?

Hlavné mesto sa na prelome 19. a 20. storočia stalo jedným z hlavných centier industrializácie v Uhorsku, v ktorom sa rozvíjal najmä chemický, textilný, elektrotechnický a potravinársky priemysel. Kľúčový podiel na stavbe viacerých podnikov týchto odvetví mala firma Pittel a Brausewetter, o ktorej pripravilo Múzeum mesta Bratislavy zaujímavú prednášku.

Za stavbami ako Dynamit Nobel, Apollo, Cvernovka, Danubius, Klinger, ale aj továrňou na výrobu čokolády a cukroviniek Stollwerck je spomínaná bratislavská firma Pittel a Brausewetter, ktorá sa stala známa ako priekopník betónového staviteľstva v celej strednej Európe. 

Pravda, odvrátenou stránkou industriálneho rozvoja nášho mesta boli environmentálne záťaže po stavbách, ktoré riešime až do súčasnosti. Aj o tejto téme vám porozpráva Ľudovít Hallon z Historického ústavu SAV v Apponyiho paláci. Prednáška, ktorá je sprievodným podujatím k výstave Ľudia a mesto, sa uskutoční na budúci týždeň v utorok 14. marca o 17.30 h.

Zdroj: vtedy.tasr.sk

Dimitrovka (predtým Dynamitka) v roku 1981: Pracovník kontroluje absorpčné zariadenie na zachytávanie havarijného úniku chlóru do ovzdušia.

Ďalšie zaujímavé podujatie pripravilo Múzeum mesta Bratislavy na stredu 15. marca v Múzeu hodín v Dome U Dobrého pastiera na Židovskej ulici. Nazrite do expozície múzea hodín ešte pred jej oficiálnym otvorením! Počas kurátorskej prednášky, ktorou vás bude sprevádzať Zuzana Francová, sa dozviete zaujímavosti z histórie hodinárstva v Bratislave. Vedeli ste, že tradície hodinárskeho remesla v našom meste siahajú až do obdobia neskorého stredoveku? Alebo že v roku 1776 v Prešporku vznikol samostatný cech hodinárov, jediný svojho druhu na Slovensku?

Zdroj: vtedy.tasr.sk

​Aj tieto historické hodiny uvidíte v múzeu (foto je z roku 1974).

„Od 17. do 19. storočia tu máme doloženú činnosť väčšieho počtu hodinárskych majstrov zhotovujúcich rôzne druhy veľkých aj malých hodín. Prostredníctvom vybraných exponátov predstavíme niektorých významných hodinárov, ktorých výrobky patria ku skvostom múzejnej zbierky historických hodín,“ informovala nás Katarína Selecká z mestského múzea. Kurátorská prednáška Bratislavskí hodinári sa začína o 17.30 h.

(bn)

Páčil sa vám článok?