Máte radi históriu? V Staromestskej knižnici vás čaká rozprávanie o židovskej Bratislave

24.1.2023
0

Zdroj: Vydavateľstvo Marenčin PT

Páčil sa vám článok?

Záver januára bude v Staromestskej knižnici v Bratislave patriť aj milovníkom Prešporka a jeho histórie. Čaká vás rozprávanie o židovskej Bratislave, viac nám prezradila Lenka Čechvalová z PR oddelenia knižnice.

Rozprávanie o židovskej Bratislave v 20. storočí si môžete vypočuť od etnológa a judaistu Petra Salnera pri príležitosti Medzinárodného dňa pamiatky obetí holokaustu. Uskutoční sa 25. 1. o 17.00 na Panenskej 1, teda v knižnici.

Židovská komunita v Bratislave bola v medzivojnovom období etnicky, nábožensky a sociálne diferencovaná. Situácia sa zmenila v dôsledku holokaustu, z 15 102 ľudí prežilo necelých 3 000. Krátko po oslobodení nastúpil komunistický režim a to vyvolalo potrebu prispôsobiť sa novým okolnostiam.

Viete, ako napríklad ovplyvnil nástup komunistického režimu život židovskej komunity? Prezradí to Peter Salner, ktorý pracuje ako vedecký pracovník na Ústave etnológie a sociálnej antropológie SAV. Na rôzne témy urbánnej etnológie a židovskej kultúry prednášal na univerzitách v Bratislave, Prahe a Zürichu. Je autorom 19 knižných publikácií a viac ako 100 odborných štúdií so zameraním na spoločenský život bratislavského obyvateľstva a vývoj židovskej komunity na Slovensku v 20. - 21. storočí. V rokoch 1996 - 2013 bol predsedom Židovskej náboženskej obce v Bratislave.

(ms)

Páčil sa vám článok?