Spoznávate? Takto vyzeralo Námestie SNP v roku 1947

9.1.2023
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Námestie Slovenského národného povstania v Bratislave sa vyznačuje tým, že jeho názov sa vždy menil podľa ducha doby a momentálnej politickej situácie. Pozrite si, ako vyzeralo v roku 1947, keď sa už volalo Stalinovo námestie.

Mladí ľudia to zrejme nevedia, pamätníci určite áno. Námestie SNP, dejisko Nežnej revolúcie a najväčších politických udalostí v Bratislave, malo v minulosti rôzne názvy. Už od 14. storočia sa tu konali trhy. Námestie bolo v minulosti rozdelené na niekoľko častí, podobne ako je dnes časť pri Starej tržnici premenovaná na Námestie Nežnej revolúcie. Centrálna časť pri nemocnici  bola Námestím milosrdných, dolná časť zas  podľa sortimentu, ktorý sa tu predával, Obilným trhom, neskôr trhom Hydinovým či Zeleným. 
Od roku 1879 nieslo súčasné Námestie SNP názov Trhové námestie. Od roku 1921, teda po vzniku Československa, sa zmenilo na Námestie Republiky, po roku 1939 zas na Hlinkovo námestie, od roku 1945 nieslo až do roku 1962 názov Stalinovo námestie.

A práve z tohto obdobia, konkrétne z roku 1947, pochádza naša fotografia. Zanedlho, v roku 1951 čakala námestie veľká prestavba. Priestor totiž už kapacitne nevyhovoval zvýšeným nárokom na dopravu. Preto prestavali celý dopravný uzol, premiestnili nástupištia električiek a zmenili smer tejto dopravy, ktorá už vtedy premávala na Hlavnú stanicu.

Zdroj: Archív TASR

Stalinovo námestie v roku 1947.

​(ms)

Páčil sa vám článok?