Skvelá správa: Obľúbená Karmina na Štúrovej je späť, ceny sú ľudové

12.12.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Smutná Štúrova ulica v centre Bratislavy, kde zanikli mnohé kedysi navštevované prevádzky, je o niečo živšia. Po dlhých rokoch sa sem vrátila legendárna jedáleň Karmina. Hoci je otvorená len prvý týždeň, objavili ju už mnohí Bratislavčania. Na „tácku“ vám naložia niektoré zo šiestich jedál, k tomu polievku, nápoj... Všetko za cenu takmer v hodnote gastráča.

Bohatý sortiment teplých mäsových výrobkov, zabíjačkových špecialít i desiatových polievok – to všetko sme mohli nájsť v niekdajšej legendárnej vývarovni  Karmina, ktorú otvorili na rohu Štúrovej a Tallerovej ulice v roku 1975. Chodievali sem študenti z neďalekej univerzity, robotníci, ale takisto úradníci v oblekoch, najedol sa tu i bývalý prezident Ivan Gašparovič. Kultová jedáleň skončila po 39 rokoch, v piatok 19. decembra 2014, keď pre rozkopávky na Štúrovej ulici prišla o svojich zákazníkov, zamestnanci sa vtedy lúčili so slzami v očiach. Ešte nedávno sme tu videli prevádzku s burgermi a hranolčekmi, dnes je však Karmina späť!

Jedáleň je v tých istých priestoroch, ako bola v minulosti, zmenil sa však prevádzkovateľ, ktorý tu vytvoril príjemné prostredie so stolmi v dvoch miestnostiach. V tej druhej, kde je výdajňa jedál, sme narátali desať stolov, a tie už boli krátko po dvanástej hodine takmer všetky obsadené. Hoci v pondelok 12. decembra mala obnovená Karmina za sebou len prvý týždeň, veľmi rýchlo ju objavili mnohí zákazníci. Na výber sú jedlá slovenskej kuchyne zatiaľ vo forme denného menu, majiteľ však už teraz hovorí o doplnení ponuky, takže by sme tu v budúcnosti mohli nájsť napríklad držkovú či pečené bravčové koleno. Či pribudne aj zabíjačková kaša alebo jaternice, na ktoré lákala Karmina v minulosti, je otázne, dnes už vraj o tieto špeciality nie je taký záujem...

Zdroj: ac

Veľkosť porcie je dostatočná, jedlo chutné a cena príjemná.

Zdroj: ac

​Vybrať si však je z čoho, za „baťovských“ 5,99 eura boli v pondelkovej ponuke tri druhy polievok (slepačí vývar, fazuľová aj brokolicová polievka) a šesť rôznych hlavných jedál, medzi nimi hovädzie dusené v chrenovej omáčke a s domácou knedľou, hydinová pečeň na cibuľke s ryžou, parížsky kurací rezeň so zemiakovou kašou a kompótom, aj domáca žemľovka. K tomu nápoj, ktorý sme si načapovali sami, buď citronádu alebo oranžádu. Jedlo bolo chutné, porcia dostatočne veľká a cena naozaj ľudová – ak má byť od januára 2023 minimálna hodnota gastrolístka 5,10 eura, tak stačí doplatiť pár centov a máte kompletný fajn obedík. Treba len držať palce, aby Karmina pokračovala v budúcom roku tak, ako teraz začala.

(ac)

Páčil sa vám článok?