V centre Kalab otvorili výstavu insitnej tvorby Slovákov z Kovačice

2.12.2022
0

Zdroj: FB Kalab

Páčil sa vám článok?

Výstavu Slovenské insitné maliarstvo zo Srbska, realizovanú v spolupráci s Galériou Babka v Kovačici, otvorili vo štvrtok v Bratislave v priestore kultúrno-komunitného centra Kalab (Zámocká 5).

Predstavuje obrazy, ktoré preslávili Kovačicu a Slovákov zo Srbska po celom svete, i diela mladšej generácie. Záštitu nad podujatím prezvala ministerka kultúry Natália Milanová a Marija Barlovič, chargé d'affaires veľvyslanectva Srbskej republiky v SR.

"Slovenské insitné umenie v Srbsku celkom presne definuje menšinovú komunitu Slovákov v Srbsku. Slovákov, ktorí nikdy neopustili svoj domov, no menšinou sa stali vplyvom historických okolností – rozpadom Rakúsko-Uhorska a pričlenením Vojvodiny k vtedajšiemu Kráľovstvu Srbov, Chorvátov a Slovincov. Ešte dnes je ich takmer 50.000," uviedla Andrea Kutlíková, spoluzakladateľka kultúrno-komunitného centra Kalab. Návštevníci výstavy tu môžu obdivovať obrazy slovenských insitných maliarov známe po celom svete svojou jednoduchosťou, ale zároveň aj množstvo detailov a bohatstvom tradičných vzoriek. "Každý obraz rozpráva príbeh, príbeh o dolnozemských Slovákoch. Celá plejáda vynikajúcich maliarov maľovala v snahe zachovať si zvyky, tradície, spôsob života, a tým nepriamo aj jazyk svojich predkov," podčiarkla Kutlíková.

Na vernisáži za zúčastnil aj zakladateľ Nadácie a Galérie Babka Kovačica Pavel Babka. Podčiarkol, vystavujúci maliari majú spoločné, že sa narodili v dnešnom Srbsku a ich materinský jazyk je slovenský. "Preto sme na zoznam Národného nehmotného kultúrneho dedičstva Srbska naše umenie zapísali pod názvom Slovenské insitné maliarstvo zo Srbska a pod tým menom ho chceme zapísať aj na svetový zoznam nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO," dodal Babka, zakladateľ galérie, ktorú v roku 2001 UNESCO vyhlásilo za svetové stredisko vydavateľskej činnosti insitného maliarstva.

"Obzvlášť dnes, keď naša spoločnosť čelí nárastu netolerancie voči menšinám, považujeme za dôležité pripomínať si náš dejinný príbeh a dôležitosť akceptácie menšín v našej spoločnosti," upozorňujú organizátori výstavy. Na jej otvorení predstavili aj dvojjazyčnú slovensko-srbskú knihu Dve vianočné tajomstvá od spisovateľky Zuzany Kubašákovej a ilustrátorky Vieroslavy Svetlíkovej.

Výstava potrvá do 15. januára 2023.

(TASR, ms)

Páčil sa vám článok?