Do Bratislavy priviezli nadrozmerné umelecké dielo i ostatky neznámeho vojaka

6.11.2022
0

Zdroj: VHÚ

Páčil sa vám článok?

Ministerstvo obrany (MO) SR v spolupráci s bratislavskou mestskou častou Staré Mesto pripravujú štvrtkové (10. 11.) slávnostné odhalenie Hrobu neznámeho vojaka.

V hlavnom  meste v nedeľu prevážali nadrozmerné umelecké dielo, ktoré má na pietnom mieste stáť, armáda tiež zabezpečila transport pozostatkov príslušníka 1. čs. armádneho zboru, ktorý bojoval na duklianskom bojisku v Karpatsko-duklianskej operácii.

Pozostatky, ktoré sa našli v roku 1997 a doteraz boli umiestnené v v priestoroch múzejného oddelenia Vojenského historického ústavu (VHÚ) vo Svidníku, budú uložené pod pomníkom.

Minister obrany SR Jaroslav Naď (OĽANO) upozornil, že na Rázusovom nábreží vznikne pietne miesto pre všetkých pozostalých, ktorí sa už nikdy nedozvedeli, kde leží hrob ich syna, brata, manžela, otca či starého otca. "Je to dôležité miesto uctenia si pamiatky ľudí, ktorí položili život v boji za vlasť. Som nesmierne rád, že sa nám podarilo zrealizovať toto krásne decentné dielo, ktoré  jednoznačne napĺňa všetky adekvátne požiadavky," uviedol Naď.

VIDEO VHÚ z prevozu umeleckého diela:

Riaditeľ VHÚ Miloslav Čaplovič pripomenul, že Hrob neznámeho vojaka patrí vo všetkých vyspelých demokratických štátoch k ústredným pietnym miestam, pri ktorých sa organizujú štátne pietne akty a ceremónie. "Je trvalým symbolom vlastenectva a nespochybniteľného hrdinstva občanov štátu, ktorí naplnili slová vojenskej prísahy," priblížil.

Zdroj: FB Zuzana Aufrichtová

Príprava pamätníka ešte mimo Bratislavy.

Víťazný návrh pamätníka vzišiel z výtvarnej súťaže, do ktorej sa prihlásilo 24 návrhov zo Slovenska, Čiech a Moravy. Dielo má tvar levitujúceho kruhu symbolizujúceho štít padajúci alebo opierajúci sa o zem, doplnené je o motív večného ohňa, v noci svetelného lúča. Pamätník má byť zároveň podsvietený.

Zdroj: MÚ Staré Mesto

Vizualizácia víťazného návrhu.

Protokolárne miesto sa malo pôvodne nachádzať pri budove Úradu vlády (ÚV) SR, na mieste, kde stojí socha Mareka Čulena. Po kritike i nesúhlase Starého Mesta, ktorému sa miesto pri soche zakladateľa komunistickej strany zdalo nedôstojné a nereprezentatívne, sa hľadalo iné miesto. Areál na Rázusovom nábreží odobrila mestská časť i magistrát hlavného mesta, v októbri 2021 návrh schválila aj vláda.

(TASR)

Páčil sa vám článok?