Aspoň jedna dobrá správa o spustnutom kostolíku pod Bratislavským hradom

22.10.2022

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

O žalostnom stave pravoslávneho chrámu sv. Mikuláša z roku 1661 sme naposledy písali v januári tohto roka. Chátrajúca historická pamiatka vo vyhľadávanej lokalite pod Bratislavským hradom roky pôsobí, akoby sa na ňu už zabudlo. Na podnet čitateľa Alexandra sme sa k téme vrátili opäť a zistili aspoň jednu dobrú správu.

„Od vojnového konfliktu na Ukrajine prišli do Bratislavy a okolia  stovky pravoslávnych a opravený chrám v Podhradí by bol pre nich vhodný. V Chráme sv. Rastislava na Tomášikovej ulici sa totiž slúži trochu inak, nie tak, ako sú pravoslávni na Ukrajine zvyknutí, okrem toho, chrám je veľmi malý,“ vysvetľuje Alexander. „Mohol by sa pre nich zabezpečiť tento historický kostol a z Ukrajiny by sa poslal aj kňaz a diakon. Treba len chcieť,“ zamýšľa sa.

Mrzí ho, v akom stave je táto vzácna ranobaroková pamiatka na Mikulášskej ulici, a vysvetľuje, že jej históriu veľmi dobre pozná. Do 1953 kostol využívali uniati, tzv. gréckokatolíci. „Skratka g. k., ktorú navrhla Mária Terézia, je však nesprávne pochopená. Znamená görög keleti, teda gréckovýchodný, nemá nič spoločné so slovom gréckokatolícky. V tom roku 1953 bola zrušená uniatská cirkev a neskôr bol chrám predaný za symbolickú 1 Kčs pravoslávnej cirkvi,“ hovorí náš čitateľ.

Zdroj: BN

Kostolík potrebuje komplexnú rekonštrukciu.

Peniaze na opravu kostolíka sa podľa jeho slov v minulosti našli, no kamsi sa „stratili“. „Nakúpili sa však brvná na vystuženie chrámu, ktoré boli uskladnené na poschodí. Istý bulharský podnikateľ dokonca daroval mramorové dosky na obloženie chrámu. Keďže sa však nič nedialo, po čase ich odviezol.“ Pred 30 rokmi sa náklady na generálnu opravu objektu odhadovali na takmer 20 miliónov korún (cca 664-tisíc eur v prepočte). Dnes je to, pravdaže, násobne viac.

Alexander spomína aj chátrajúci vzácny ikonostas, ktorý napísala rodina Ždanovských, ruských emigrantov približne v roku 1930, či hrobky v priestoroch pod chrámom, ktoré boli v priebehu 19. a 20. storočia vykradnuté.

Úrad Prešovskej pravoslávnej eparchie nám potvrdil, že v súčasnosti sa v krypte už nenachádzajú žiadne architektonické ani iné cenné veci. „Pre tieto už neexistujúce cennosti boli v minulosti  vchodové dvere do hrobky viackrát rozbité. Vchod je dnes zamurovaný, a teda prístup pre nežiaducich návštevníkov značne obmedzený,“ ubezpečuje cirkev.

Zdroj: Marián Dekan

​Reliéf erbov Pálffyovcov na portáli nad vstupom

Má však aj dobrú správu - bohoslužby v kostole na Mikulášskej ulici opäť obnovili, a zároveň ho viac sprístupnili pre verejnosť. „V chráme prebiehajú minimálne štyri bohoslužby týždenne. Vo štvrtok je chrám otvorený celý deň  a prístupný aj pre bežných návštevníkov. Ak to dovoľuje situácia, chrám je sprístupnený takisto počas pracovného týždňa a víkendov v poobedňajších hodinách,“ informoval nás pracovník Úradu Prešovskej pravoslávnej eparchie. (My sme však šťastie na otvorený chrám nemali...)

Zároveň uviedol, že rekonštrukcia spustnutého kostolíka je v príprave, vypracúvajú potrebnú projektovú dokumentáciu: „Projekt obnovy bude vychádzať z už realizovaného  architektonicko-historického a umelecko-historického výskumu objektu. Nadviaže na vytvorený Návrh obnovy objektu.“  Predchádzajúce snahy o obnovu kostolíka zmarili podľa úradu požiadavky na značnú mieru spolufinancovania. Teraz by mali pomôcť najmä peniaze z Plánu obnovy, ktorý ráta aj s financovaním obnovy historických a pamiatkovo chránených budov.

Zdroj: Marián Dekan

V pravoslávnom chráme sv. Mikuláša opäť obnovili bohoslužby.

• Dotácia aj z ministerstva kultúry

„Pravoslávny chrám – kostol sv. Mikuláša v Bratislave (č. ÚZPF: 128/1) sa nachádza v špeciálnom Zozname národných kultúrnych pamiatok s prioritou ochrany a obnovy k 31. 12. 2020. To znamená, že vlastník môže žiadať o dotáciu v podprograme OSSD 1.5 v rámci Ministerstva kultúry SR na obnovu predmetnej pamiatky v rozsahu od 150-tisíc eur do 950-tisíc eur. Taktiež sa o dotáciu môže uchádzať v podprograme 1.1. V podprograme 1.1 je alokovaných 5 miliónov eur,“ vysvetlila hovorkyňa rezortu Zuzana Viciaňová.

(ac)

Páčil sa vám článok?