Už túto sobotu sa koná jesenný Dobrý trh, otvorí tému Dobré vzťahy = Dobrá klíma

21.9.2022
Páčil sa vám článok?

Panenská ulica bude  24. septembra opäť patriť trhovníkom, susedom, umelcom aj návštevníkom, kvalitným domácim výrobkom, remeselníkom či rozmanitým kultúram. Chýbať nebude ani Detský Dobrý trh, kreatívne workshopy, diskusie, divadlo, výstavy ani koncerty. Hlavná téma jesenného vydania znie Dobré vzťahy =  Dobrá klíma a program tak má poukázať na to, že dobre môžeme žiť tam, kde si rozumieme.

"Hlavná téma jesenného vydania,  Dobré vzťahy = Dobrá klíma, má trochu provokovať, trochu motivovať a hlavne, pýtať sa a dávať odpovede na otázku "Ako sa nám spolu dobre žije?" A dobre je nám zväčša tam, kde panuje porozumenie. Na Dobrý trh sa tak vracia [fjúžn] zóna, ktorá vás zoznámi s Bratislavčanmi a Bratislavčankami z celého sveta," priblížila tému jesenného Dobrého trhu Silvia Nagyová z OZ Punkt, ktorý trh organizuje. Tešiť sa môžete na ochutnávky netradičných jedál, hudbu, tanec alebo rozmanité workshopy. Iniciatíva Klíma ťa potrebuje zase prinesie diskusie a workshopy, ktoré priblížia  klimatické výzvy a ich možné riešenia. Projekt „LÝCEUM – Laboratórium otvorenej spoločnosti“ prispeje v rámci Medzinárodnej konferencie Kráčajme spolu: LGBTQ ľudia sú súčasťou nášho života prednáškami a workshopmi na tému inklúzie LGBTQ veriacich. 

Medzi oblasti, ktoré môžu priniesť lepší život obyvateľom patria aj udržateľná doprava, záchrana pamiatok, či moderné školstvo. O týchto témach budú diskutovať aj odborníci Bratislavského samosprávneho kraja. Uvidíte nielen hotové projekty, ale tiež víziu, ako bude vyzerať kraj o desať rokov. Chýbať nebude ani kultúrny program pre väčších i menších alebo tipy na zaujímavé turistické destinácie, ktoré prinesie Krajská organizácia cestovného ruchu. Súčasťou Dobrého trhu je snaha produkovať čo najmenej odpadu. Od roku 2017 sa tejto téme organizátori z OZ Punkt venujú naplno. "Po piatich rokoch zlepšovania sa dokážeme aj vďaka partnerom a dobrovoľníkom festivalu vytriediť 95 % odpadu. Rovnako nás teší, že o naše skúsenosti majú záujem aj ďalší organizátori podujatí a môžeme ich tak šíriť ďalej do sveta," hovorí jedna zo zakladateliek Dobrého trhu, Illah van Oijen.

Zdroj: OZ Punkt

Zdroj: OZ Punkt

​Pri každom vstupe do zóny Dobrého trhu budú triediace stanice s dobrovoľníkmi, ktorí ochotne poradia, ktorý odpad kam patrí. Okrem triedenia papiera, plastov či skla tento rok pribudne vďaka spolupráci s OLO aj zber kuchynského odpadu. V spolupráci so Slovensko zálohuje zároveň môžu návštevníci darovať do špeciálnych nádob zálohované fľaše a plechovky. Takto získané prostriedky poputujú na podporu iniciatívy Klíma ťa potrebuje, ktorá organizuje diskusie, podujatia, protesty či vzdelávacie aktivity k téme klimatickej krízy. 

Zdroj: OZ Punkt

Zdroj: OZ Punkt
Zdroj: OZ Punkt

​Tento rok potrebuje Dobrý trh podporu svojich fanúšikov a návštevníkov. "Pri odchode z Panenskej tak budete môcť aj dobrovoľným príspevkom vyjadriť, ako ste sa u nás cítili," hovorí Illah Van Oijen a dodáva: "Pomôžete tak nielen nám, organizátorkám, ale podporíte aj trhovníkov, umelcov a ďalšie aktivity O.Z. Punkt." Výstupným sa bude dať prispieť v ľubovoľnej v sume priamo počas Dobrého trhu alebo online cez QR kódy v sume 2€, 5€ alebo 10 €. Vyzbieraná suma sa zdvojnásobí vďaka podpore Nadácie Slovenskej sporiteľne.

(nc)

Páčil sa vám článok?