Divé maky roztancovali Hviezdoslavovo námestie, pomôcť talentovaným rómskym deťom môžete aj vy

15.8.2022
0

Zdroj: OZ Divé maky

Páčil sa vám článok?

V sobotu večer bratislavské Hviezdoslavovo námestie ožilo multižánrovou prehliadkou rómskej kultúry a umenia v podobe Galaprogramu Divých makov, teda občianskeho združenia, ktoré pomáha talentovaným rómskym deťom. Na podujatí vystúpili nadané deti a študenti pod vedením skúsených a známych umelcov.

Počas štvorhodinového vystúpenia sa odprezentovali študenti vo veku 11 až 21 rokov a predviedli hudobné čísla, ktoré sa niesli v znamení rómskych ľudových piesní, ako aj moderných rómskych aranžmánov. Letnú Bratislavu ovládla zmes hudby, spevu a tanca pod vedením primášky Barbory Botošovej a ďalších hudobných hostí.

Na profesionálnom pódiu pred mal možnosť prvýkrát pred verejnosťou vystúpiť aj 12-ročný  Jožko Dužda z malej dediny Švedlár na východnom Slovensku. Na saxofón začal hrať ako sedemročný a odvtedy je to jeho najväčšia záľuba. Každý deň hrá a cvičí. I napriek ťažkému osudu rodiny ho rodičia vedú k zodpovednému prístupu a podporujú jeho nadanie v hre na saxofón. Jožko by potreboval podporu na rozvoj svojho talentu ako aj vzdelania. Jeho sen je študovať na konzervatóriu a mať vlastnú kapelu, s ktorou by mohol vystupovať.

FOTOGALÉRIA:

„Hra na saxofón ma naozaj baví a teším sa z toho, že som dnes mohol vystúpiť na koncerte pred živým publikom. Keď nám na záver ľudia v obecenstve tlieskali, mali sme z toho veľkú radosť a cítili sme motiváciu nevzdávať to a vzdelávať sa vo svojich talentoch ďalej, aj keď to nemáme ľahké“, povedal Jožko po vystúpení.

Jožko Dužda a saxofón:

Návštevníci si zároveň mohli vychutnať divadelné predstavenie talentovaných detí z Divých makov v podobe ľudovej rómskej rozprávky pod vedením režisérky Nade Uherovej, ktorá sa rozvoju talentovaných rómskych detí venuje dlhodobo. Súčasťou programu bola aj výstava výtvarných diel, ktoré vytvorili umelecké talenty Divých makov pod vedením akademickej výtvarníčky Kataríny Slaninkovej.

Zdroj: OZ Divé maky

Návštevníci si mohli pozrieť aj výtvarné diela, ktoré vytvorili deti z Divých makov.

„Projektom chceme prispieť k zachovaniu jedinečných rómskych kultúrnych hodnôt a tradícií. Prostredníctvom tejto neziskovej kultúrnej aktivity chceme priblížiť obyvateľom Bratislavského samosprávneho kraja krásu rómskeho umenia, prispieť k búraniu stereotypov a predsudkov voči Rómom, zvyšovať toleranciu a dať priestor nadaným rómskym študentom a spoločne s profesionálnymi rómskymi umelcami odprezentovať svoje schopnosti“, povedala o projekte Barbora Mistríková, správkyňa občianskeho združenia Divé maky.

Krátka ukážka z vystúpenia detí:

Galaprogram sa konal v rámci Bratislavského kultúrneho leta 2022.  Každoročný dobročinný projekt Divých makov svojím poslaním napomáha k búraniu predsudkov a stereotypov voči Rómom a k znižovaniu radikalizmu na Slovensku. „Rómska kultúra a umenie je dôležitou súčasťou našej histórie aj súčasnosti, a preto je významným prvkom stimulovania rozvoja kultúrneho života v Bratislave“, dodala Mária Potočárová Rybaričová, senior manažérka Divých makov.

Zdroj: OZ Divé maky

​Barbora Mistríková (vľavo) a Mária Potočárová Rybaričová.

Nadaných rómskych študentov môžete podporiť ako darca Štipendijného programu Divých makov, prostredníctvom jednorazového alebo pravidelného príspevku do Fondu Divých makov, alebo darovaním 2% z vašich daní.

Finančným príspevkom pomôžete mimoriadne nadaným rómskym deťom zo sociálne znevýhodneného prostredia v rozvoji ich vzdelania a talentu. Viac nájdete na stránke divemaky.sk.

(ms)

Páčil sa vám článok?