Na Moste SNP pozor, lávka je opäť uzavretá: Čo treba opraviť tentoraz?

25.5.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Pri prechode cez Most SNP buďte opatrní, pomedzi chodcov tu opäť jazdí veľa cyklistov i kolobežkárov a nie každý ohľaduplne. Vstup na chodník z viedenskej strany, ktorý využívali, je totiž už desať dní uzavretý a dlhšie potrvá, kým sa sprístupní. Pritom rekonštrukcia lávok sa ukončila len nedávno. Aké práce treba dotiahnuť?

Obnova lávok na Moste SNP, s ktorou sa začalo ešte v roku 2018, pripomínala nekonečný príbeh. Viedenskú lávku sa podarilo zrekonštruovať približne o rok, no oprava východnej - z budapeštianskej strany, ktorá mala na niekoľkých miestach aj nebezpečné diery, sa poriadne naťahovala. Obe opravené lávky sme mali k dispozícii len pred necelými dvoma rokmi, no dnes sa na jednu z nich opäť nedostanete.

Pred vstupom na západný, viedenský chodník je z každej strany Mosta SNP zábrana s oznamom „Prejdite na druhú stranu“, avšak bez podrobnejšieho vysvetlenia. Všetci, nielen peší, ale aj cyklisti a kolobežkári, tak musia vyjsť na východný, budapeštiansky chodník. Na viedenskom sa opäť pracuje.

Zdroj: ac

Oznam z petržalskej strany. Na lávke sa má pracovať do konca júla.

Pripomeňme, že výsledok spomínanej rekonštrukcie bol pre mnohých Bratislavčanov sklamaním. Napríklad asfaltový povrch sa síce kompletne vymenil, diery, cez ktoré bolo vidieť na tečúci Dunaj, sú minulosť, aj zábradlie dostalo nový protikorózny náter, no spodnej časti mostovky – stropu lávok - sa robotníci nedotkli. Náter zostal pôvodný a odlupoval sa, takisto osvetlenie bolo na viacerých miestach nefunkčné. „Pokiaľ ide o poškodené osvetlenie, pripravujú sa momentálne podklady do súťaže na verejné obstarávanie na jeho rekonštrukciu,“ informoval nás magistrát v októbri 2020, krátko po sprístupnení budapeštianskej lávky.

Zdroj: ac

​Výsledok rekonštrukcie spred dvoch rokov...

Veci sa však odvtedy pohli a s prácami na výmene osvetlenia na viedenskej lávke sa práve začalo. „Lávka pre peších a cyklistov na Moste SNP z viedenskej strany je uzatvorená od pondelka 16. mája. Dôvodom je oprava osvetlenia a obnova technologických kaziet. Prebehne montáž novej osvetľovacej sústavy,“ potvrdila pre banoviny.sk hovorkyňa mesta Dagmar Schmucková.

Ako ďalej vysvetlila, keďže Most SNP je národnou kultúrnou pamiatkou, vizuál verejného osvetlenia sa meniť nebude, vymení sa iba osvetľovacia sústava za energeticky úspornejšie a efektívnejšie LED svietidlá. Čo sa týka budapeštianskej lávky, tam sa renovácia a výmena verejného osvetlenia zrealizovala ešte vlani. Na sprístupnenie tej viedenskej si však počkáme dlhšie, koniec opráv je naplánovaný až na záver  júla tohto roku.

(ac)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie