VIDEO Už vieme, ako bude vyzerať Vodná veža vo Vydrici, súťaž na jej revitalizáciu je ukončená

23.5.2022
Vodná veža

Zdroj: Vizualizácia

Páčil sa vám článok?

Hlavným elementom víťazného návrhu na podobu areálu Vodnej veže pod Bratislavským hradom je kruh, ktorý prepája pamiatku s verejnými priestormi. O výsledkoch architektonickej súťaže informovali zástupcovia developera vznikajúcej zástavby v bezprostrednom okolí, ktorý spolu s hlavným mestom a jeho organizáciami súťaž pripravoval.

Odborná porota, zastúpená expertmi i predstaviteľmi hlavného mesta SR i mestskej časti Staré Mesto, posudzovala sedem návrhov slovenských a českých ateliérov. Na víťaznom, od slovenského štúdia Superatelier, sa porotcovia zhodli jednomyseľne.

"Navrhované riešenie predstavuje symbolický odkaz ako koexistovať s pamiatkou. Obkolesenie dominantným prvkom vytvára množstvo zákutí, ktoré spolu s kvalitne zvládnutými trasami, priechodmi a lávkami prirodzene lákajú človeka preskúmať celý priestor," hovorí k celkovému konceptu predseda poroty, architekt a člen Českej komory architektov Jiří Buček.

Všetky návrhy na budúcu podobu Vodnej veže vrátane toho víťazného si verejnosť bude môcť pozrieť na výstave, ktorá bude prebiehať na Rudnayovom námestí od pondelka do 19. júna. Národná kultúrna pamiatka Vodná veža, ktorá sa nachádza na magistrátnom pozemku a je aj jeho majetkom, je jednou z najstarších historických pamiatok Bratislavy – jej najstaršie časti sa datujú do 2. - 11. storočia. Hlavnou ideou revitalizácie je vznik verejného priestoru, ktorý bude dejiskom kultúrnych podujatí, s čím sa spája predpokladaný vznik nového pavilónu s funkciou kultúrneho a spoločenského centra.

(TASR)

Páčil sa vám článok?