Z Komenského námestia je opäť prázdna asfaltová plocha: Začína sa veľká premena na parčík

23.5.2022

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Keď dnes prejdete okolo Komenského námestia v centre Bratislavy, na vymaľovanej ploche už neuvidíte nič, len tabuľu s informáciou, čo sa chystá. Nevyužitý priestor za historickou budovou SND čaká premena na parčík, s ktorou by sa malo začať v najbližších dňoch.

„Na Komenského námestí sa už neplánujú žiadne výstavy ani akcie, a to z dôvodu, že v jarných mesiacoch 2022 sa začne s avizovanými prácami, ktorých cieľom bude celková revitalizácia tohto námestia. Práce potrvajú do jesene,“ potvrdila pre banoviny.sk hovorkyňa Dagmar Schmucková ešte vo februári tohto roku. V tom čase sme si tu mohli pozrieť vystavené fotografie Jany Šantavej, no dnes je už asfaltová plocha úplne prázdna. Dočasný mobiliár je definitívne odstránený.

Ďalším krokom už budú konkrétne práce na realizácii projektu, ktorý má tento verejný priestor v Starom Meste zmeniť na parčík so zeleňou, kde si budeme môcť príjemne posedieť uprostred ruchu centra mesta. Na tabuli priamo na mieste sa dočítate aj ďalšie podrobnosti: Komenského námestie sa rozdelí na dve časti, vizuálne bude prepojené perimetrickou oceľovou konštrukciou, na ktorej bude popínavá zeleň. Tam, kde je to možné, bude trávnatá plocha, na iných miestach žulová dlažba, ktorá nadviaže na dlažbu použitú na celom území historického centra.

Zdroj: MIB

Komenského námestie sa má zmeniť na príjemný parčík so zeleňou.

Povrch námestia sa upraví tak, aby privádzal dažďovú vodu do časti s rastlinami. Pribudnú aj pouličné lampy a girlanda, taktiež hmlová fontána a dva kvetináče, ktoré okrem podkladu pre popínavé liany umožnia ľuďom posedieť si tu počas horúcich dní. V parčíku nebudú chýbať ani bratislavské lavičky.

Premena Komenského námestia sa uskutoční podľa víťazného návrhu architektov z ateliéru Totalstudio, ktorí stoja tiež za letným pavilónom na nádvorí Slovenskej národnej galérie – ten v roku 2012 získal ocenenie CE.ZA.AR v kategórii exteriér.

Zdroj: ac

​O zámere informuje aj tabuľa priamo na asfaltovej ploche.

Park na Komenského námestí historicky existoval do 70. rokov minulého storočia, no zanikol pri dostavbe Slovenského národného divadla. Neskôr slúžil ako parkovisko, a to až do leta 2019, keď na uvoľnenej ploche začalo mesto robiť drobné úpravy, aby priestor ožil. Skutočná premena sa však začne až v týchto dňoch.

Projekt je súčasťou programu Živé miesta, v rámci ktorého je aktuálne ukončených, rozpracovaných alebo navrhovaných vyše 40 projektov, ktoré majú dokopy 243 563 m² a pokrývajú väčšinu mestských častí. Ak vás zaujíma, v akom stave sú iné projekty z tohto programu – či v príprave, realizácii, alebo sú už dokončené, kliknite na stránku https://mib.sk/projekty.

(ac)

Páčil sa vám článok?