Urban Market: Návštevníkov čakajú tri dni lokálnej módy, autorskej tvorby aj kultúrny program

18.5.2022
Urban Market 2019

Zdroj: Urban Market 2019 by Michal Babinčák vol.1

Páčil sa vám článok?

Predajná výstava lokálnej módy a dizajnu Urban Market sa vracia. Po vynútenej pandemickej pauze sa 20. až 22. mája uskutoční prvá riadna jarná edícia od roku 2019. Svoje jedinečné priestory podujatiu tento raz prepožičalo Staromestské centrum kultúry a vzdelávania - Pistoriho palác, ktorý sa nachádza na Štefánikovej ulici 25 v Starom Meste.

Vyše šesťdesiat lokálnych značiek a tvorcov predstaví na jarnom Urban Markete svoje originálne produkty z oblastí módy, šperkov a doplnkov pre dospelých a deti. Zastúpenie budú mať tiež interiérový dizajn, umenie, gurmánske výrobky či literatúra. Selekcia predajcov, ako zvyčajne, pozostáva zo známych značiek, ktoré na markete predstavia svoje nové kolekcie, ale aj z úplných nováčikov na scéne.

Novú kolekciu pre všetkých kamošov z ulice predstaví značka oblečenia pre deti, na Urban Markete si vyskladáte aj kapsulový šatník. "Ak máte rady šperky a zároveň vám záleží na ekológii, Juhász Marta Jewelry vo svojej tvorbe stále viac využíva recyklované drahé kovy," priblížila Denisa Chylová z Urban Marketu. Poctivé remeslo je zosobnené v nábytku a interiérových doplnkoch z masívneho dreva. Domov si zútulníte keramikou jednoduchých tvarov, ale pestrých farieb, vonnými sviečkami, minimalistickými grafikami a lebediť si budú aj vaši domáci miláčikovia. Pre domácich miláčikov na predajnej výstave nájdete aj ortopedické pelechy.

Urban Market ani zďaleka nekončí pri nákupoch. Súčasťou je tiež kultúrny program, ktorý sa bude konať na otvorenom pódiu na nádvorí paláca, ako aj v priestoroch Kina Film Europe. Pripravené sú diskusie, filmové premietania aj koncerty a djské hrania.

Zdroj: UM/Michal Babincak

​"Diskutovať budeme o tom, ako pomáhať a nevyhorieť, aký je lokálny dizajn s pridanou hodnotou, prečo sú pre komunitu dôležité medzigeneračné vzťahy a o svoje skúsenosti sa podelia ženy, pre ktoré bola materská odrazovým mostíkom k vlastnému podnikaniu,"spresnila Chylová. V kine si návštevníci budú môcť pozrieť francúzske filmy Dilili v Paríži, Krížová výprava, Beats, alebo aj slovenský dokument Fotka je mŕtva, ktorého premietanie je spojené s diskusiou s účinkujúcimi.

O hudobnú časť programu taktiež nebude núdza. Špeciálny koncert odohrá Marko Damian ktorého performance na pódiu výnimočne doplní basgitarista a premietanie. Počas víkendu okrem iných vystúpia aj švédsky pesničkár Black Guillemot, duo God&Eve, ERO či Kristína Prablesková. Koncerty doplnia djské hrania, predstavia sa Hugo Hypetrain, MtotheG, Bobsan alebo Whithe, ktorý povedie aj hudobný workshop pre deti. Pre najmenších sú pripravené aj divadelné predstavenia Posledný dinosaurus Divadla na hojdačke a Cestoviny s vajcom v podaní NevaDIvadlo.

Na Urban Markete nájdete v piatok a v sobotu stánok s iniciatívou #UmenimZaMier. "Podporiť Ukrajincov môžete aj kúpou diel u UA ARTS, alebo sa zapojiť do súťaže, ktorú sme pre vás pripravili v spolupráci s našimi predajcami a združením Mareena," dodala Chylová. Celý program, ako aj kompletný zoznam predajcov nájdete TU.

Urban Market 2022 (Spring Edition) sa uskutoční 20. - 22. mája v Staromestskom centre kultúry a vzdelávania – Pistoriho palác, Štefánikova 25, Bratislava.

Urban Market:

Piatok | 20. 05. 2022 | 16:00 – 20:00 (predaj), program pokračuje do 23:30

Sobota | 21. 05. 2022 | 11:00 – 20:00 (predaj), program pokračuje do 23:30

Nedeľa | 22. 05. 2022 | 11:00 – 18:00

Vstupné je v piatok 3 eurá, v sobotu 4 eurá a v nedeľu 4 eurá. Je možnosť zakúpiť si permanentku na celé 3 dni v sume 6 eur. Predpredaj permanentiek (trojdňová vstupenka) TU.  Vstupenku si môžete zakúpiť priamo na mieste. Permanentky budú v predaji na mieste iba v piatok do 20:00. Deti do 12 rokov a seniori majú vstup zadarmo, takisto obyvatelia Ukrajiny majú vstup voľný.

 (nc)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie