Historická budova SND sa zatvára: Inšpektorát práce zakázal jej používanie na akúkoľvek činnosť

6.5.2022

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Inšpektorát práce tento týždeň zakázal používanie historickej budovy Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave na akúkoľvek činnosť. Urobil tak na základe kontroly, ktorá prebehla v uplynulých mesiacoch. Rozhodnutie nie je právoplatné, vedenie divadla ho však rešpektuje. Informovalo o tom vedenie SND.

Generálny riaditeľ divadla Matej Drlička dal po svojom nástupe do funkcie urobiť internú analýzu technického stavu historickej budovy SND. "Z výsledkov vyplynulo, že divadelné a scénické technológie v historickej budove divadla nie sú vo vyhovujúcom stave, mnohé z technológií vykazovali vysokú poruchovosť a boli technicky zastarané. Vedenie SND sa preto na začiatku mája 2021 rozhodlo uzatvoriť pre divadelnú činnosť," pripomenul.

Príležitostne sa aj po tomto zákaze v budove konali podujatia, pri ktorých nebolo potrebné využívať divadelné technológie. "Prenajímatelia si vždy do budovy museli priniesť vlastnú techniku vrátane elektrických agregátov, osvetlenia a ozvučenia," zdôraznil Drlička, pričom vysvetlil, že technológie, nevyhnutné na chod budovy ako takej (kúrenie a chladenie, trafostanica či požiarna signalizácia), SND revíziami a  drobnými opravami neustále udržiavalo vo funkčnom a bezpečnom stave.

drli

Občasné používanie historickej budovy SND na spoločenské akcie po zákaze divadelnej činnosti boli jednou z výčitiek sólistov Opery SND, ktorí po uzatvorení budovy pre divadelnú činnosť stratili jednu scénu. K členom Opery SND sa v kritike postupu manažmentu pridali aj poslanci Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá.

(TASR)

Páčil sa vám článok?