Totálna premena: Spoznávate túto bratislavskú ulicu?

16.4.2022
0

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny/PÚ SR

Páčil sa vám článok?

I dnes vám prinášame porovnávacie fotografie, ako sa v priebehu rokov zmenila Bratislava. Premena tejto ulice za menej ako sto rokov je taká výrazná, že ju zrejme nespoznáte.

Fotografie opäť zverejnili na sociálnej sieti v skupine Bratislava a jej premeny milovníci histórie nášho mesta.

Na fotografii pamiatkového úradu (úvodná fotka článku), ktorá pochádza cca z roku 1938, sa nachádza terajšia Bernolákova ulica. 

Ako sa uvádza na interaktívnej mape, ktorú spustila samospráva Starého Mesta, na dnešnej Bernolákovej ulici bol pôvodne vinohradnícky záhon, v r. 1880 mala ulica osem  domov (vrátane troch domov Ignáca Feiglera a baróna Walterskirchena). V roku 1905 tu vznikol stavebný podnik Pittel a Brausewetter, v roku 1925 vojenské kasárne a napokon v 1960 známy študentský domov Jura Hronca.

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

To isté miesto dnes. 

Ulica bola pôvodne pomenovaná ako Leyerova (vtedajší majiteľ domov), od 1879 Walterskirchenova a od 1921 je Bernolákova.

Pokiaľ ide o jej pomenovanie na konci 19. storočia, barón Juraj Viliam Walterskirchen založil v Blumentáli robotnícku kolóniu a je pokladaný za organizátora starostlivosti o chudobných v Bratislave. 

(ms) 

Páčil sa vám článok?