Pozrite si, ako vyzerala Dunajská ulica v roku 1905

27.3.2022
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Dunajskú ulicu v centre Bratislavy pozná v hlavnom meste určite každý, v nedávnej minulosti ju najviac preslávil aj herec Július Satinský, ktorý na nej prežil svoj život. Viete však, ako vyzerala táto ulica pred viac ako sto rokmi?

Fotografiu Dunajskej ulice z roku 1905 zverejnili milovníci histórie Bratislavy na  FB stránke Bratislava a jej premeny.  Ako uvádza Tivadar Ortvay v knihe  Ulice a námestia Bratislavy 1905 (vydavateľstvo Marenčin PT),  ulica dostala meno podľa Dunaja. Kedysi sa totiž v jej okolí nachádzalo dunajské rameno, ktoré pretekalo dnešným Hviezdoslavovým námestím a Jesenského ulicou a nižšie sa opäť spájalo s hlavným tokom.

"Na mapách mesta z päťdesiatych rokov (1850), napríklad na Halácsyho mape, je úsek Grösslingovej ulice, paralelný s Dunajskou, ešte tiež označený ako Dunajská ulica. Dolná časť dnešnej Dunajskej ulice, na ktorej sa nachádza lazaret, sa zase nazývala Lazaretskou. Tento názov zrušila až mestská rada 28. júla 1879. Pozdíž Dunajskej ulice až do okolia lazaretu sa rozkladalo predmestie Thuna Neusidl (Duna - Ujlak, Dunajské nové osídlenie), ktoré sa spomína už v mestskom daňovom registri z roku 1379 ako Tonaw newsidel," uvádza Ortvay.

Dnešnú Dunajská ulica, ktorú pozná zrejme úplne každý, sa môže pochváliť viacerými významnými budovami a inštitúciami. Nachádza sa tu napríklad lazaret (s kostolíkom), ktorý v 17. storočí založili prešporskí mešťania, v roku 1735 ho rozšírili a v 1788 pristavali k nemu nový trakt.

Pozrite sa však, aký pohľad sa vám naskyol na ulicu v roku 1905. Pozeráte sa z toho istého miesta, ako je úvodná foto článku zo súčasnosti.

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

(ms)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie