Nová zážitková reštaurácia v Bratislave: gril so živým ohňom v 118-ročnej pivnici

1.4.2022

Zdroj: Grill and Wine restaurant

Páčil sa vám článok?

Ste primárne mäsožrút, milujete dobroty z grilu a potrpíte si na dobré víno? Tak sa tešte! Na Pražskej 15 v hoteli Matyšák sa len nedávno otvorila nová zážitková reštaurácia s unikátnym konceptom.

Ťažké obdobie pandémie gastro prevádzkam príliš neprialo, no Peter Matyšák sa aj tak nevzdal svojho sna priniesť do Bratislavy opäť niečo výnimočné. Reštaurácia, ktorá vznikla na základoch kedysi vychýrenej reštaurácie hotela Matyšák, pod svojím novým názvom Grill and Wine restaurant prináša nový koncept do portfólia oceňovaných reštaurácií známeho vinára. Vyniká najmä svojím unikátnym grilom, ktorý dominuje špecifickému interiéru. Na živom ohni sú tu pripravované najkvalitnejšie lokálne suroviny v kombinácii vín zrejúcich v jednej z najväčších archívnych vínnych pivníc v strednej Európe z roku 1904.

Zdroj: Grill and Wine restaurant

Šťavnaté bravčové koleno alebo dokonale ugrilovaná kačica a k tomu šampión Camerlon 2011 z Zürichu? Aj touto kombináciou môžete potešiť svoje nenásytné chuťové bunky. Na výber máte množstvo rôznych mäsových špecialít, ku ktorým vám odborný personál dokonale napáruje vhodné víno z toho najlepšieho, čo vinárstvo Matyšák ponúka. Samozrejmosťou sú degustácie a prehliadka pivnice. Prechádzať sa po 40m dlhých priestoroch, ktoré vybudoval na začiatku 20.storočia gróf Palugyay, je zážitok sám o sebe.

Okrem jedinečnej atmosféry sa môžete tešiť aj na víno samotné, ktoré je uložené v útrobách pivnice. Niekoľkoročné skvosty s medailami z veľkých svetových súťaží vám určite ulahodia. Aj spôsob, akým ich dostanete naservírované, je často špecifický - môžete dostať víno vytiahnuté starodávnym "heverom" priamo z dreveného suda, otvoria vám 15-ročné portské odlomením hrdla fľaše alebo vám otvoria sekt pomocou "sabráže".

Zdroj: Grill and Wine restaurant

Peter Matyšák sa okrem vinárstva venuje gastronómii už od skončenia štúdia na uznávanej hotelovej škole v Piešťanoch a jeho láska k dobrému jedlu ho neustále vedie k novým nápadom, ako oživiť ťažko skúšanú gastro scénu v hlavnom meste: "Už dlho som v hlave nosil myšlienku ponúknuť ľuďom gastro zážitok s grilovanými mäsovými špecialitami v spojení s našimi najlepšími vínami. Grilovanie na živom ohni je totiž už vyše 40 rokov mojím koníčkom, ktorý som neraz využil aj komerčne. Vrchol umenia je ugrilovať vyše 400 kilového býčka, čo sa nám počas vinobraní v Pezinku niekoľkokrát podarilo." Ako nám prezradil, vymyslieť a skonštruovať dostatočne veľký, no zároveň funkčný a bezpečný gril do interiéru, dalo zabrať: "Dlho sme s kolegom Ivanom Putrom a technológmi pracovali na koncepte veľkého interiérového grilu s otvoreným ohňom, ktorý by zvládol zboku šetrne ugrilovať akékoľvek mäso. Týmto spôsobom totiž masť nekvapká do ohňa a nedochádza k škodlivým výparom ako pri klasickom grilovaní." Na záver dodáva: "Som rád, že sa nám to podarilo a výsledok dokonca v mnohom prekonal naše očakávania. Grilovanie sa niekomu môže zdať ako jednoduchá záležitosť, ale dobrí kuchári vám potvrdia, že správne ugrilovať mäso je hotová veda."

Ako Peter Matyšák zdôrazňuje, základom sú aj tak vždy použité suroviny. Tie v reštaurácii dôkladne vyberajú s cieľom podávať len to najkvalitnejšie. Kupujú celé prasatá, jahňatá, teľatá a jalovice s bio certifikátom, ktoré spracovávajú priamo v reštaurácii. Mäsové výrobky predávajú aj priamo v hotelovej predajni Matyšák shop.

Zdroj: Grill and Wine restaurant

Aj keď je ponuka bohatá a dá sa vybrať naozaj aj z jedál, ktoré nemusia ísť na gril, bola by veľká škoda pripraviť sa o tento gastro zážitok a nedať si niečo z unikátneho grilu. Jedlá pripravované na grile však odporúčame objednať dopredu, dostanete sa tak k oveľa širšej ponuke.

Reštaurácia je ideálnym miestom pre akúkoľvek príležitosť od romantických večerí až po svadby či firemné oslavy. Za zmienku stojí určite aj možnosť bezplatného parkovania pre hostí reštaurácie.

Zdroj: Grill and Wine restaurant

Na dobré veci treba čas. Urobte si krásny večer, nechajte čas plynúť a vychutnajte si skvelý gastronomický zážitok.
Viac info na www.grillandwine.sk alebo na t.č. +421 918 180 003.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah 
Páčil sa vám článok?