Zabávali sa pri novovysadených stromoch v Horskom parku vandali?

10.3.2022
0

Zdroj: čitateľ

Páčil sa vám článok?

Keď sa v týchto dňoch prejdete po Horskom parku v bratislavskom Starom Meste, možno aj vás prekvapí, že viaceré konštrukcie okolo novovysadených stromov sú označené výraznou oranžovou farbou. Ako to vysvetľuje magistrát?

Oranžové bodky či štvorce si môžete všimnúť na konštrukciách pri takmer každom druhom či treťom mladom strome pozdĺž hlavnej promenády medzi horárňou a depom MHD.

„Nezdá sa mi, že sú takto označené preto, lebo ich treba odstrániť, to by bolo naozaj priveľa stromov. Zaujíma ma však, čo to vlastne znamená,“ chce vedieť náš čitateľ Ján, ktorý nám poslal aj fotografiu so stromami. My sme ju preposlali na bratislavský magistrát, ktorý sme zároveň požiadali o vysvetlenie. Vysvitlo však, že oni sami sú prekvapení. „Predpokladáme, že spomínané zafarbenie na niektorých konštrukciách okolo novovysadených stromov v Horskom parku je výsledkom vandalizmu. Tieto označenia nezrealizovalo hlavné mesto,“ reagovala hovorkyňa Dagmar Schmucková.

Zdroj: čitateľ

Farebne označené konštrukcie pri mladých stromoch - magistrát usudzuje, že ide o vandalizmus.

Ako ďalej vysvetlila, výraznou farbou, napríklad žltou alebo oranžovou, označuje orgán ochrany prírody miestnej časti stromy pri výrubovom konaní. "Značí sa na koreňovom nábehu, a to preto, aby bolo vidieť značku aj po výrube, a vo výške 130 cm od zeme na kmeni. Značka ma priemer približne 5 cm a tvar kruhu," spresnila hovorkyňa.

To znamená, že o plánoch na výrub v prípade spomínaných mladých stromov nemožno hovoriť, zmysel ich označenia však zostáva záhadou. Inak to bolo vlani v máji, keď na promenáde v Horskom parku odstránili 15 novovysadených dubov letných, pretože neprežili zimu. Dodávateľ, ktorý pre mesto zabezpečuje údržbu zelene, vtedy sľúbil, že odstránené stromy nahradí rovnakým druhom duba letného na rovnakých stanoviskách.

(ac)

Páčil sa vám článok?