VIDEO a FOTO Chátrajúci historický kostolík pod Bratislavským hradom asi dostane šancu

20.1.2022
0

Zdroj: BN

Páčil sa vám článok?

Ak sa dnes prejdete k chrámu sv. Mikuláša v bratislavskom Podhradí, zistíte, že táto unikátna historická pamiatka chátra čoraz viac. V žalostnom stave je roky a nič na tom nemení ani fakt, že sa nachádza v atraktívnej lokalite, ktorá láka našich i zahraničných turistov. Ako sme však zistili, predsa len by mala dostať šancu na záchranu.

Na zlý stav kostolíka na Mikulášskej ulici z roku 1661 už dlho upozorňujú viacerí Bratislavčania. Pri pohľade z diaľky síce vidíte, že strecha je relatívne nová, keď však prídete bližšie, dojem je úplne iný. Múry sú počmárané, z fasády opadáva omietka, kamenný obklad soklov je na viacerých miestach rozbitý a jeho kusy sa povaľujú po zemi... A keď si chceme pozrieť reliéf erbov Pálffyovcov, umiestnený na portáli nad vstupom (chrám dala postaviť vdova po palatínovi Pálffym Františka Khuen), nevidíme takmer nič, prekrývajú ho konáre stromu. Aj tunajšia zeleň by si zaslúžila viac starostlivosti.

Náš čitateľ Alexander, ktorý sa dlhodobo zaujíma túto krásnu ranobarokovú pamiatku, chcel vedieť, či bude ešte niekedy slúžiť napríklad na pastoráciu a slávenie bohoslužieb. K tejto otázke sa pravoslávna cirkev, ktorej chrám patrí, vyjadrila jednoznačne. „Chrám sv. Nikolaja (Mikuláša) na Mikulášskej ulici v Bratislave je dlhodobo využívaný pravoslávnymi veriacimi na slúženie sv. bohoslužieb. Nanešťastie, aktuálna pandemická situácia nás značne limituje a bráni nám v plnohodnotnom užívaní tohto historického priestoru,“ uviedol pre banoviny.sk Úrad Prešovskej pravoslávnej eparchie - eparchiálnej rady v Prešove.

Zdroj: BN

​Z diaľky pôsobí Chrám sv. Mikuláša zachovalo, stačí však prísť bližšie...

Zdroj: BN

​Fakt je, že chrám je zatvorený dlho, môžete si ho obzrieť iba zvonka. Na zamknutej kovovej bráne je umiestnená skrinka s informáciou, kde sa nachádzate: Chrám sv. Nikolaja/St. Nicholas Church. To je všetko. Život sa z tohto miesta dávno vytratil a mnohým je to ľúto. „Smutné, že tento národ si neváži historické dedičstvo,“ napísal v odkaze pre starostu jeden z Bratislavčanov, a nie je sám. „Myslím si, že nielen Bratislavčania ale aj turisti a veriaci navštevujúci túto lokalitu si zaslúžia obnovu tejto krásnej pamiatky, kým nebude neskoro. Chrám je na top mieste. Všade na svete fungujú v chrámoch dobrovoľné príspevky na opravy (napr. Milánsky dóm, hoci je neporovnateľne väčší, má vnútri niekoľko pokladníc, kde môžu ľudia prispieť),“ čítame ďalší odkaz od Júlie.

Zdroj: BN

​Kostolík je v atraktívnej lokalite, ktorá láka aj zahraničných turistov.

Podľa najnovšej informácie, ktorú nám poskytla pravoslávna cirkev, by sa mohol vzácny kostolík predsa len dočkať nevyhnutnej rekonštrukcie. „Chrám sv. Nikolaja (Mikuláša) je unikátnou stavbou s nevyčísliteľnou kultúrnou hodnotou. Samozrejme ho poznačil zub času, a preto bude potrebné zrealizovať hĺbkovú obnovu spočívajúcu, mimo iného aj v zlepšení tepelno-technických vlastností, znížení vlhkosti či odstránení plesní. Pochopiteľne, ide o národno-kultúrnu pamiatku, čiže jej komplexná obnova si vyžaduje špecifický prístup, čo sa určite prejaví vo zvýšených nárokoch na investície,“ pripomenul Úrad Prešovskej pravoslávnej eparchie.

VIDEO: Kostolík chátra už dlhé roky...

Predchádzajúce snahy o obnovu kostolíka zmarili podľa úradu požiadavky na značnú mieru spolufinancovania. „Preto vkladáme nádej do Plánu obnovy, ktorý počíta i s financovaním obnovy historických a pamiatkovo chránených budov,“ uviedla cirkev v stanovisku pre banoviny.sk.

Zdroj: BN
Zdroj: BN

​Žalostný pohľad na stav unikátnej pamiatky

Verme, že sa kostolík dočká starostlivosti, akú si zaslúži. Je jedným z mála zachovaných historických objektov pod Bratislavským hradom, postavený na mieste pôvodného gotického kostola. „V Chráme sv. Nikolaja sa nachádza aj čiastočka dreva zo svätého a životodarného Kríža, na ktorom bol ukrižovaný náš Spasiteľ Isus Christos, ostatky sv. Sergeja Radonežského a ostatky sv. Mojseja Uhrina,“ informuje pravoslávna cirkev, ktorá ho mala v užívaní od roku 1945 a v roku 2008 prešiel do jej vlastníctva.

Zdroj: BN

​Nová odkvapová rúra je v ostrom kontraste so schátranou fasádou.

(ac)

Vodná veža v Podhradí má prejsť obnovou, súčasťou má byť aj vytvorenie kvalitného verejného priestoru

Jedna z najstarších anajhodnotnejších pamiatok v hlavnom meste – Vodná veža - má prejsť citlivou obnovou. Oznámil to magistrát s tým, že investor Vydrica Development, ktorý v bratislavskom Podhradí realizuje svoj developerský projekt, pripravil v spolupráci s mestom architektonickú súťaž. Jej cieľom je obnova areálu Vodnej veže a vytvorenie kvalitného verejného priestoru.

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie