Neuveriteľné. Spoznávate túto ulicu v centre Bratislavy? Mnohí Staromešťania sem neskôr chodili do škôlky

20.1.2022
0

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

Páčil sa vám článok?

Pravdepodobne každý obyvateľ bratislavského Starého Mesta pozná Kúpeľnú ulicu. Mnoho ľudí však nevie, ako vyzerala táto ulica v prvej polovici 20. storočia. Vo facebookovej skupine Bratislava na starých fotografiách sa však objavila jej vzácna fotografia.

Kúpeľnú ulicu pri Vajanského nábreží špeciálne predstavovať netreba. Mnohi Staromešťania práve sem chodili do materskej školy, nachádzajú sa tu i kedysi populárne kúpele Grössling, v ktorých absolvovali mnohí z nás svoje plavecké začiatky (vchod do Grösslingu bol však v časoch socializmu z nábrežia). Na Kúpeľnej ulici býval aj už zosnulý primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

Ako sa možno dozvedieť z historickej interaktívnej mapy, ktorú spustila staromestská samospráva, táto ulica vznikla až v 18. storočí po regulácii časti Dunaja a posunutí Mlynského ramena na východ, čím zanikol aj Medzimostový ostrov. Jej severná časť (medzi dnešnou Medenou a Palackého) sa volala Korenistá, južná časť od Medenej po Vajanského nábrežie (teda na našej fotograii)  bola pomenovaná Malá Kúpeľná (Kleine Bad Gasse). V roku 1849-50 bola celá ulica zakreslená ako Pfefferova. Na ulici sa nachádzal výčap vína (1789), neskôr kanalizácia (1795), dláždenie (1797), stála tu aj reštaurácia Čierna labuť (1860) a päť domov, ktoré postavili v roku 1880. 

A pozrite si, ako vyzerala táto ulica v roku 1936.

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Kúpeľná ulica, takto vyzerala v roku 1936.

Zdroj: Google Maps

​Kúpeľná ulica v 21. storočí.

Samozrejme, ulicu "preslávili" najmä kúpele Grössling (naľavo), ktorých budovu postavili v roku 1896. Ich plavecká časť pribudla v roku 1914.

(ms)

Páčil sa vám článok?