FOTO a VIDEO: Čo dnes nájdete na miestach bývalých kín, ktoré Bratislavčania radi navštevovali?

19.1.2022

Zdroj: koláž abn - Ľubomír Deak

Páčil sa vám článok?

V súvislosti s plánovaným búraním Istropolisu príde Bratislava definitívne aj o jedno z najväčších kín na Slovensku. Filmy sa totiž dali premietať aj vo veľkej sále, ktorá disponovala obrovským plátnom a 1160 sedadlami. Okrem toho bola v bývalom Dome odborov ešte jedna kinosála pre 500 ľudí ako aj tzv. Artkino s kapacitou pre 70 divákov. Kiná tu zrušili ešte v roku 2004...

Za jedno z najstarších, sa dá pokladať kino Mladosť na Hviezdoslavovom námestí, ktoré funguje na tomto mieste, teda v priestoroch Keglevichovho paláca nepretržite od roku 1913. Aj keď úplne prvé premietanie sa tu uskutočnilo už v roku 1905. Je malý zázrak, že nejaké kino v centre mesta vydržalo existovať viac než sto rokov. O väčšine z nich sa to totiž nedá skonštatovať, nakoľko dávno zanikli. Objektov, kde sa premietali filmy pred rokom 1989 a stále sa v nich nachádzajú kinosály by sme asi porátali na prstoch jednej ruky. Okrem Mladosti, by to mohlo byť kinosála Europe nachádzajúca sa v priestoroch Pisztoryho paláca na Štefánikovej ulici alebo bývalý filmový klub na Špitálskej ulici, kde bolo v roku 2011 zriadené verejnosťou celkom obľúbené Kino Lumière

Na súčasnom Námestí SNP sa v období od skončenia druhej svetovej vojny po Nežnú revolúciu v roku 1989 vyskytovalo hneď niekoľko kín. V dome vedľa nemocnice Milosrdných bratov sa nachádzal obchodný dom, ktorého súčasťou bolo aj kino Atlon neskôr premenovanom na kino Praha.    

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

O niekoľko desiatok metrov vyššie sa na Poštovej ulici nachádzalo kino Palace, oproti - v sídle dnešného Ministerstva kultúry SR bolo situované kino Pohraničník. Zabudnúť by sme nemali ani na kino Slovan, do ktorého sa kedysi vchádzalo cez vestibul domu oproti Starej tržnici. Začiatkom 90-tych rokoch v jeho priestoroch vzniklo Divadlo West a vchod aj východ sa presťahoval na Kolársku ulicu. Dnes ho kultúrna verejnosť pozná asi pod názvom Ateliér Babylon.  ​

Z nasledujúcej historickej reportáže je však zrejmé, že aj keď bolo kín plné mesto, tak nie vždy bola na jednotku zvládnutá aj patričná propagácia nového slovenského filmu, čo sa týkalo aj filmu Slnko v sieti z roku 1962. 

Aspoň malým zadosťučinením pre tvorcov je možno to, že práve podľa ich snímky je v súčasnosti pomenovaný projekt Slnko v sieti, v rámci ktorého Slovenská filmová a televízna akadémia odovzdáva ocenenia za najlepšie filmové diela a tvorivé počiny v oblasti domácej kinematografie.

Vráťme sa však späť k bratislavským kinám, ktorých filmové projekcie boli v minulosti propagované nielen obrovskými plagátmi na priečelí kín, v čom dominovalo dnes už tiež neexistujúce kino Hviezda:

Zdroj: koláž abn - FB Bratislava a jej premeny

​Aktuálny ​program kín mal kedysi svoje miesto aj v dennej tlači, čoho dôkazom je aj novinový výstrižok z roku 1948:

Zdroj: FB Bratislava na starých fotografiách

​Podľa tohto zdroja sa v tom čase Mladosť nazývala Kinom mladých a chvíľu dokonca aj Stalingrad, pričom podľa pamätníkov sa kino Liga v 50-tych rokoch premenovalo na Mier, podobne ako Lux na Tatru a Tatra na Pohraničník, kým ostatné spomínané kiná ako bola Praha, Dukla, Hviezda, Metropol, Palace, Redoute a Slovan zanikli, respektíve sa zmenilo ich využívanie. Napríklad kino v hoteli Tatra na Námestí 1. mája sa pretransformovalo na kongresovú sálu a priestory kinosály v budove bývalej Tatra banky na Námestí SNP dnes slúžia Divadlu Astorka Korzo 90.

Na niektoré staré kiná si môžete zaspomínať v nasledujúcej fotogalérii:

​Kino Dukla sa nachádzalo v budovy YMCA situovanej na rohu Šancovej a Karpatskej ulice a pohľad na jeho interiér zostal čiastočne zachovaný aj v dobovej reportáži, ktorá vznikla pri príležitosti prechodu projekcie z 35 mm filmov na 70-milimetrové. V pôvodnej kinosále je dnes Majestic music club. 

(ars)

Páčil sa vám článok?