Advent je v lockdowne. Čo môžeme aj dnes zažiť v centre hlavného mesta?

28.11.2021
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

„Asi tu budem len ja a vianočný strom,“ predvídala pani Zuzana, ktorá už roky predáva horúce gaštany v malom stánku na Hviezdoslavovom námestí. Stalo sa. Vianočné trhy sú zrušené, advent prežívame v lockdowne. Bratislava však napriek tomu chystá viaceré zaujímavé podujatia.

Vianočnú náladu sme si mohli užiť len pár dní, a to na Tyršovom nábreží v Petržalke, kde najskôr púšťali výlučne kompletne zaočkovaných návštevníkov, potom pravidlá uvoľnili, mohli prísť aj ľudia po prekonaní covidu alebo s negatívnym testom. Už pred prvým adventným víkendom sme však našli Zimný Tyršák zatvorený.

V sobotu robotníci rozobrali i vianočné stánky pred Starou radnicou, ktoré dalo mesto postaviť ešte začiatkom novembra. Zostal len ten jediný, s pečenými gaštanmi na Hviezdoslavovom námestí. A funguje ešte predaj cez okienko, viaceré podniky v centre vám za dve – tri eurá ponúknu pohárik horúceho punču, vareného vínka alebo čaju, aj niečo na zahryznutie, a vezmete si to so sebou.

Zdroj: ac

Trhy sú zrušené, v podnikoch ešte zostal okienkový predaj. Vonkajšie sedenie však už odstránili.

Napriek všetkým obmedzeniam však Bratislavské kultúrne a informačné stredisko spolu s mestom a mestskými časťami skúšajú zlepšiť vianočnú atmosféru i náladu ľudí. Tak ako vlani, aj tento rok sa Bratislavské Vianoce otvárali online - rozsvietenie vianočných stromov na Hlavnom a Hviezdoslavovom námestí si môžete pozrieť aj dodatočne na videu, ktoré nájdete na facebooku hlavného mesta i mestskej časti Staré Mesto. Keď sme deň pred prvou adventnou nedeľou prešli centrom mesta, videli sme, že ľuďom robia vyzdobené stromčeky radosť, mnohí sa pri nich fotili.

Zdroj: ac

Na Hviezdoslavovom námestí si ešte kúpite aspoň pečené gaštany.

Pripravené sú i ďalšie vianočné aktivity, informácie o nich nájdete na webstránke vianoce.bratislava.sk. Keďže sa však už teraz dá predpokladať, že lockdown potrvá dlhšie, a možno dokonca s prísnejším režimom, vopred si preverte, či sa dané podujatie napokon nezrušilo.

Plánované aktivity

* Od Mikuláša budú na Primaciálnom námestí vystavené vypletané tanečnice prírodnými pletivami.
* Na Primaciálnom námestí pribudne aj Vianočný les so stromčekmi, ktoré vyzdobia deti a žiaci bratislavských škôl a centra voľného času.
* Od 14. do 16. decembra je v pláne Čítanie na zastávke – známi herci budú čítať vianočné príbehy vo výklade Mestskej knižnice na Kapucínskej ulici.
* Poslednú adventnú nedeľu si môžete pozrieť online prenos vianočného špeciálu Klarisky diškurz s viacerými zaujímavými hosťami.

* Vianočné mesto podporia aj mestské časti a organizácie, viac sa dozviete na webe vianoce.bratislava.sk.
(ac)

Páčil sa vám článok?