V historickom centre Bratislavy má vzniknúť nové kino s dvoma sálami - v čom bude jedinečné?

20.9.2021

Zdroj: Google Maps

Páčil sa vám článok?

Film Europe zverejňuje prvé vizualizácie pripravovaného kina a kaviarne v Bratislave s názvom Edison Filmhub. Tento unikátny priestor prvého butikového kina a výberovej kaviarne sa bude nachádzať v historickom centre neďaleko Michalskej veže. Podobný projekt sa podarilo úspešne realizovať pred dvomi rokmi v Prahe - len pár krokov od Václavského námestia.

Víziou Edison Filmhubu, ktorý nájdete na Baštovej ulici č. 6 je nadviazať na bohatú tradíciu jednosálových kín. Mnohé z nich po digitalizácií v centre Bratislavy zanikli. Diváci prišli o jedinečné komorné filmové prostredia, ktoré kultivovali bratislavského genia loci. Edison Filmhub bude unikátnym a prijemným prostredím, v ktorom budú mať diváci možnosť stráviť celý deň. Výberová káva, chutné raňajky a brunche budú vlajkovou loďou predpoludňajších hodín kaviarne. V rovnakom čase budú dve kinosály slúžiť na prednášky, prezentácie alebo študentské či seniorské projekcie. A to všetko v kinosále, do ktorej bude prúdiť denné svetlo s výhľadom na zeleň. Vo večerných hodinách sa priestor kaviarne zmení na bar s kvalitným vínom a drinkami. V dvoch kinosálach sa bude dokopy premietať osemkrát za deň. 

Každý divák si nájde v programovej ponuke svoj film. Od festivalového filmu cez slovenskú tvorbu, študentské filmy či kvalitný mainstream si diváci všetkých komunít prídu na svoje. V dramaturgii kina nebudú chýbať diskusie, cykly, filmové festivaly či iné kultúrne podujatia. Prvé podujatie si budú môcť diváci vychutnať už o pár dní, kedy sa pripravovaný holopriestor Edison Filmhub po prvýkrát objaví na mape Bielej noci s výstavou Doroty Sadovskej v termíne 17. 9. – 3. 10. 2021.

Zdroj: Film Europe

​Vizualizácia jednej z budúcich kinosál...

Tvorivý team Edison Filmhubu

Architektúra a design celého priestoru sa budú niesť v minimalistickom duchu, doplnené interiérovými prvkami typickými pre 30. roky minulého storočia. Túto kombináciu inšpirovanú kinom v Prahe realizuje architektonické štúdio JRKVC. „Peter Jurkovič a Kristína Tomanová dokázali v komorných priestoroch vytvoriť štedré zázemie pre dve pohodlné kinosály a dizajnovú kaviareň. Majú skvelý cit pre kombináciu moderných a minimalistických prvkov s útulnými a teplými kontrastmi. Na materiálovom a svetelnom dizajne kinosál spolupracujeme so štúdiom Crafting Plastics. Využitím inovatívneho bioplastu s organickým efektom, ktorý je vytvorený z obnoviteľných prírodných zdrojov, dosiahne v kinosále dielo Vlasty Kubušovej a Miroslava Krála divácky zážitok ešte pred spustením filmu,“ hovorí jeden z autorov projektu Dominik Hronec.

Rodinná firma

Film Europe je rodinná firma Ivana Hronca, ktorá sa už desať rokov venuje distribúcii festivalových filmov v kinách, VOD a TV. Okrem Pražského Edison Filmhubu prevádzkuje Kino Film Europe na Štefánikovej 25 v Bratislave, organizuje filmové prehliadky Be2Can, Scandi a Crème de la Crème, vysiela prémiové televízne kanály Film Europe a Film Europe+. V máji roku 2020 Film Europe spustilo VOD platformu (online videotéku) Edisonline, ktorá obsahuje stovky špičkových festivalových a európskych filmov. Ako názov napovedá Edisonline je súčasťou rodiny Edison Filmhubu v Prahe a čoskoro aj v Bratislave. Ďalším srdcovým projektom Film Europe je revitalizácia schátralej historickej budovy bývalej školy z roku 1913 v Kokave nad Rimavicou na kultúrno-kreatívne centrum, ktoré sa toto leto po tridsiatich rokoch sprístupnilo verejnosti. Nové bratislavské kino by malo byť dokončené do konca roka 2022.

(ts)

Páčil sa vám článok?