Vandalizmus: Niektoré bratislavské kostoly a budovy postriekali heslami LGBT

3.8.2021
0

Zdroj: ms

Páčil sa vám článok?

Nasprejovaný nápis "God is trans", "Queer Power", teda Boh je trans, Queer sila (queer je spoločné označenie pre neheterosexuálov) a iné heslá od utorňajšieho rána "zdobia" niektoré kostoly a budovy v centre Bratislavy. Zatiaľ nevieme, kto za týmto vandalizmom stojí, ale odsúdili ho aj kresťania z radov LGBT komunity či politici obhajujúci jej práva.


Nápisy sa objavili na fasáde kláštora uršulínok, teologickej fakulty, Kostola sv. Štefana Uhorského či Kostola navštívenia Panny Márie. Prípadom sa už zaoberá polícia.

Je možné, že heslá nastriekal niekto, kto odsudzuje stanoviská cirkvi voči snahám LGBTI (lesbickej, gejskej, bisexuálnej, transrodovej, intersexuálnej) komunity, ale môže to byť pokojne aj provokácia, ktorá má naopak za cieľ tejto komunite uškodiť. 

Zdroj: ms

Kostol kapucínov je baroková pamiatka zo začiatku 18. storočia. 

Zdroj: ms

Nápis na Kostole kapucínov. 

Negatívne sa voči takýmto prejavom na sociálnej sieti vyjadrili napríklad tzv Dúhoví kresťania (Signum), teda ľudia hlásiaci sa ku kresťanstvu, ale zároveň inej ako heterosexuálnej orientácii. "Toto však nie je ten správny spôsob. Je to len poškodzovanie cudzieho majetku a môže vyvolať len ďalšiu vlnu nevôle v spoločnosti. Čo takto radšej prispieť k tvorbe vhodných hesiel pre naše aktivity za dialóg, napríklad aj počas Pride festivalov či nadchádzajúcej návštevy pápeža?" položili si otázku.

Zdroj: ms

Nápis na Kostolnej ulici (medzi Hlavným a Primaciálnym námestím). 

Rovnaký postoj zaujal aj známy teológ podporujúci LGBT komunitu Ondrej Prostredník, ktorý sa v ostatných rokoch angažuje v Progresívnom Slovensku. "Toto nie je spôsob," skonštatoval.

Zdroj: ms

Ušlo sa aj novej budove magistrátu. 

Aj Mestská polícia Bratislava zaznamenala v okolí Primaciálneho paláca (Kostolná ulica, Uršulínska ulica, stena budovy magistrátu) nové grafity a situáciu rieši v spolupráci so štátnou políciou. "V danej lokalite sa nachádza mestský kamerový systém a v súčasnosti analyzujeme zábery, ktoré môžu pomôcť zadržať páchateľa," uviedli z bratislavskej mestskej polície.

Zdroj: ms

Popísaný kláštor uršulínok na Uršulínskej. 

Zdroj: ms

Detail nápisu na Uršulínskej. 

Zdroj: ms

​Ďalší nápis na Uršulínskej. 

Mestská časť Staré Mesto priblížila, že budovy a pamiatky v správe mestskej časti popísané neboli. "Keďže poškodené nehnuteľnosti sú súkromným majetkom, evidenciu k dispozícii nemáme," uviedli z miestneho úradu.

Zdroj: ms

"Ozdobená" Klobučnícka ulica. 

Zdroj: ms

​Pozornosti vandalov neušiel ani kostol na Františkánskom námestí

Staromestská samospráva takéto počínanie odsudzuje. "Za žiadnych okolností nie je možné sympatizovať s ničením a devastáciou. Okrem toho, že posprejované objekty sú vizuálnym smogom, majiteľom poškodených budov vznikajú reálne škody a majú náklady s odstraňovaním," podotkla mestská časť.

V prípade cirkevných budov je podľa Bratislavskej arcidiecézy posprejovaný kláštorný kostol Milosrdných bratov, ale aj objekty uršulínok, františkánov, kapucínov a jezuitov. "Je to poľutovaniahodný čin, ktorý spôsobil nemalé materiálne škody. Bude náročné a veľmi prácne poškodené priečelia obnoviť. Vec vyšetruje polícia, komunikuje s vlastníkmi budov. Dúfame, že páchateľov nájde a takýto vandalizmus sa už nebude opakovať," uviedol riaditeľ arcibiskupského úradu Tibor Hajdu.

FOTOGALÉRIA:

(ms, tasr)

Páčil sa vám článok?