FOTO: V Štefánke ožila Bratislava na starých fotografiách - vidieť ich tam môžete do konca týždňa

2.8.2021

Zdroj: koláž abn - Iveta Deáková

Páčil sa vám článok?

Známa Kaviareň Štefánka by Pulitzer na rohu Štefánikovej ulice a Palisád sa v sobotu podvečer stala miestom vernisáže výstavy fotografií známeho fotografa Antona Šmotláka staršieho ako aj prezentácie pripravovanej knihy s názvom Bratislava a jej premeny, ktorej autorom je Ľubomír Deák - zakladateľ rovnomennej facebookovej stránky.

Kým počas minulého týždňa bolo okolie kultovej bratislavskej kaviarne "okupované" protestujúcimi, ktorí prišli pred sídlo prezidentky SR Zuzany Čaputovej vyjadriť svoj nesúhlas s prijatím tzv. očkovacieho zákona a upozornili na seba viacerými incidentami, akým bolo napríklad blokovanie hromadnej aj individuálnej dopravy, vyvolávanie konfliktov či hádzanie fliaš do policajného auta alebo kúpaním sa bez plaviek vo fontáne, tak v sobotu si to do Štefánky namierili o čosi viac kultúrne zameraní ľudia. Prilákala ich sem výstava fotografií vytvorených v našom meste fotografom Antonom Šmotlákom starším ako aj prezentácia budúcej knižnej publikácie Bratislava a jej premeny, o ktorej vydanie sa usiluje Ľubomír Deák. 

Zdroj: Iveta Deáková
 

"Na vernisáž prišlo niekoľko desiatok ľudí, ktorí si väčšinou popozerali vystavené fotografie, mali možnosť vzhliadnuť aj 20-minútové prezentačné video, poťažkať si v rukách starý fotoaparát AS alebo prelistovať ukážkovú demo knihu, ktorú by sme v dohľadnom čase chceli nechať vydať," hovorí jej spoluautor. V budúcej publikácii by sa mali objaviť viaceré porovnávacie fotografie rôznych bratislavských ulíc či lokalít, aké môžete vidieť nielen na spomínanej FB stránke Bratislava a jej premeny, ale aj vo viacerých článkoch na našom webe. 

Na tejto koláži je zachytené priestranstvo pred hotelom Devín na nábreží Dunaja kedysi a v súčasnosti:

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

​Dnes už neexistujúce budovy sú fotograficky zachytené aj v článku o hoteli Devín, ktorý sme nedávno publikovali...

​Ako to vyzeralo v sobotu na vernisáži starých fotografií a prezentácii knihy o Bratislave si môžete pozrieť v našej galérii:

"Pre veľký záujem tam budú fotografie vystavené ako aj videoprezentácia k dispozícii až do konca tohto týždňa," dodal Deák.

​(ars)

Páčil sa vám článok?