V Štefánke sa uskutoční výstava fotografií Antona Šmotláka a prezentácia pripravovanej knihy o Bratislave

26.7.2021

Zdroj: koláž abn - FB Stefanka by Pulitzer/archív

Páčil sa vám článok?

Už túto sobotu, teda 31. júla 2021 sa v známej bratislavskej kaviarni Štefánka, ktorej oficiálny súčasný názov je: Stefanka by Pulitzer bude konať výstava diel známeho bratislavského fotografa Antona Šmotláka staršieho ako aj Ľubomíra Deáka, ktorý na podujatí odprezentuje časť obsahu pripravovanej knihy Bratislava a jej premeny.

Možno aj mnohí z čitateľov Bratislavských novín vedia, že presne tak sa volá aj facebooková stránka zameraná na porovnávanie koláže z historických a súčasných záberov nášho mesta. A práve Ľubomír Deák je zakladateľom a administrátorom spomínanej FB stránky, ktorá sa rozhodla iniciovať vydanie fotografickej knižnej publikácie ako aj zorganizovať spomínanú výstavu v kultovej bratislavskej kaviarni. 

Zdroj: Anton Šmotlák

​Niekdajšia podoba Starého mosta z petržalského brehu a v pozadí súčasné sídlo Ministerstva vnútra na Pribinovej ulici.

Čo všetko na naj budú návštevníci môcť vidieť? "Budú tam vystavené originálne fotografie Antona Šmotláka a prezentácia historických fotografií zo 40-tych, 50-tych a 60-tych rokov, záberov z festivalu Bratislavská lýra v rokoch 1966 až 1975, ktoré poskytol jeho syn - Anton Šmotlák mladší a nakoniec aj 30 porovnávacích fotografií z pripravovanej knihy Bratislava jej premeny," hovorí Ľubomír Deák, ktorému by sa jej vydaním mohol splniť veľký sen.

Zdroj: FB Bratislava a jej premeny

​Toto je jedna z doteraz nezverejnených porovnávacích koláží. Je na nej zachytená výstavba domu na rohu Krížnej a Karadžičovej ulice. Čiernobiely záber vznikol 27. marca 1957 a ako vidíte, tak v porovnaní so súčasnosťou boli viaceré budovy v okolí asanované a z reštaurácie a pivárne Stein sa stal podnik U Taliana a jeho taliansky majiteľ si na tomto mieste vybudoval zimnú terasu. Z priestranstva pri chodníku zmizla aj predajňa tabaku a dennej tlače, ktorá sa tu takisto dlhé roky nachádzala... 

Zdroj: koláž abn - Anton Šmotlák

Na výstave nebude chýbať ani portrét už dva roky nebohého československého speváka Karla Gotta, ktorý vznikol počas jeho vystúpenia na Bratislavskej lýre alebo nedávno zosnulého Milana Lasicu, ktorý obľúbené hudobné podujatie svojho času konferoval...

Sobotné podujatie v Štefánke, ktorá sa nachádza na Palisádach č. 59, organizuje Občianske združenie Bratislava a jej premeny spoločne so synom legendárneho bratislavského fotografa - Antonom Šmotlákom mladším. Akcia sa začína o 18. hodine.

(ars)

Páčil sa vám článok?