Prekvapenie v Petržalke: Aké autobusy budú jazdiť po električkovej trati?

8.7.2021

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Viacerých Petržalčanov prekvapil nový bus pruh, ktorý je vyznačený na električkovej trati smerujúcej cez Starý most do centra Bratislavy. Pre aké autobusy je určený? Vysvetlenie je jednoduchšie ako si možno mnohí myslia.

Označenie veľkými písmenami BUS sa začína na zastávke MHD Farského, ktorá však slúži iba pre výstup alebo nástup na nočnú autobusovú linku N80. Za touto zastávkou už prechádza označenie BUS priamo na električkovú trať, ktorá smeruje cez Starý most na Šafárikovo námestie v centre mesta.

Pritom paralelne, pozdĺž električkovej trate, vedie cesta určená pre automobilovú dopravu - tá však pokračuje na Einsteinovu ulicu, odkiaľ môžete buď odbočiť na Most SNP alebo ísť ďalej popri Inchebe k Mostu Lafranconi.

Dôvod umožnenia prejazdu autobusov v spomínanom úseku električkovej trate v Petržalke je jednoduchší, ako by sa možno zdalo. Žiadna nová linka nie je v pláne. „Zatiaľ ide o náhradné autobusové linky, ktoré budú nasadzované v prípade nepremávania električkových liniek (nehody a podobne), aby náhradná doprava bola v čo najväčšej možnej miere nasadzovaná v trase električkovej dopravy a na jej zastávkach,“ uviedla pre banoviny.sk hovorkyňa bratislavského magistrátu Katarína Rajčanová. 

Zdroj: ac

​Označenie na električkovej trati v Petržalke mnohých prekvapilo. 

Bus pruh vyznačený priamo na električkovej trati pribudol nedávno aj na Radlinského ulici v smere z centra mesta na Račianske mýto v úseku od Vazovovej ulice po Legionársku ulicu. V tomto prípade je dôvod iný. „Automobilová doprava, ktorá dnes môže jazdiť po električkovej trati, spôsobovala nosným električkovým linkám 3 a 7 na tomto krátkom 250-metrovom úseku v priemere 30-sekundové meškanie počas poobedňajšej dopravnej špičky. Nový bus pruh na električkovej trati má umožniť električkám lepšie dodržiavať grafikon a svoj jazdný čas v špičke môžu vďaka nemu zlepšiť aj autobusové linky 39 a 59,“ vysvetlil magistrát.

(ac)

Páčil sa vám článok?