FOTO: Zábery, z ktorých mrazí. Takto dorazila pandémia život na Štúrovej ulici

24.3.2021
0

Zdroj: Matúš Husár

Páčil sa vám článok?

Mala to byť ulica plná života, no vyzerá ako po morovej epidémii. Štúrova v centre Bratislavy patrí medzi lokality, kde miestne prevádzky dostali viackrát zabrať. Pred pár rokmi ich likvidovala nekonečná rozkopávka, no to, aké následky ulici priniesla epidémia koronavírusu a s ňou spojené obmedzenia, pôsobí naozaj desivo.

Ak sa rozhliadnete po Štúrovej, vidíte prázdne výklady kedysi živých prevádzok neraz zatiahnuté fóliami. Uzavretie obchodov a gastra si už vyberá svoju daň a je možné, že toto je iba začiatok lavíny, ktorá sa ešte začne nabaľovať.

Pohľad je to naozaj smutný. Výklad na budove, kde predtým mala pobočku banka (úvodná foto), je zadebnený, túto pobočku však zavreli ešte v roku 2019. 

Mŕtva je napríklad už aj kedysi kultová kaviareň Štúr Café a ako sme sa dozvedeli od jej majiteľa, skončili definitívne. "Zatvorili sme v októbri. Už od jari bola situácia zlá a leto nám konkrétne nepomohlo, lebo študenti neboli v meste, rovnako ani turisti. S predlžujúcim sa zatvorenním prevádzok dávalo stále menší zmysel upínať sa k nejakému nedohľadnému bodu v budúcnosti. Veľa sa hovorí, že podnikatelia v gastre už nemajú z čoho financovať zatvorené prevádzky. Treba si však položiť otázku, či dáva zmysel financovať ich. Obzvlášť v situácii, keď vidíme, že štát vám môže kedykoľvek bez problémov siahnuť na vaše majetkové práva, bez diskusie zlikvidovať váš biznis. A ešte sa cynicky tváriť, že je to v poriadku, lebo ekonomika zdecimovanie gastro sektora nejak výrazne nepocítila. Osobne mi táto skúsenosť výrazne zmenila pohľad na podnikanie v tejto krajine," povedal nám majiteľ kaviarne Ján Krekáň. Kaviareň, ktorá tu fungovala celé roky, už neotvoria ani po uvoľnení opatrení, skončili nadobro.

Zdroj: Matúš Husár

Café Štúr dnes, po zatvorení.

Ešte začiatkom jesene táto kaviareň o svoje prežite bojovala. Už v októbri nám jej majiteľ prezradil, že situácia sa dramaticky zhoršila. "Tržby, hoci už predtým boli v porovnaní s minulými rokmi zhruba polovičné, sa zrazu prepadli takmer na nulu. Ak máme prevádzky otvorené pre take-away, tak len v nádeji, že si aspoň kľúčoví zamestnanci zarobia na seba a nebudeme ich musieť prepustiť," vysvetlil vtedy.

Zdroj: J. K.

Ján Krekáň v prázdnej kaviarni Štúr Café počas októbra 2020.

Zatiahnuté výklady má ďalšia známa kaviareň Tulip Café, ktorá sa nachádza na prízemí hotela. Ako nám prezradili, úplne zatvorení sú už rok aj jeden týždeň. Neponúkajú ani výdaj systémom take-away. K tomu sa navyše pridala aj stopka pre hotel, ktorý je uzavretý už tri mesiace. Pripomeňme, že Tulipán, ako sa podnik kedysi volal, patrí naozaj medzi legendárne miesta Bratislavy.

Zdroj: Matúš Husár

Zatvorená kaviareň Tulip Café a nad ňou prázdny hotel.

Podnik, ktorý v týchto časoch prežíva, je pekáreň Fleur Bakery. Ide o pomerne nový podnik, otvorené však majú len od štvrtka do nedele a to iba počas dňa (od 9:00 do 15:00 či 16:00). Nachádzajú sa na mieste, kde bola ešte v roku 2019 situovaná predajňa obuvi. I jej koniec je dôkazom toho, že podnikanie na Štúrovej bolo náročné i pred pandémiou. Opatrenia ho však neraz dorazili.

Zdroj: Matúš Husár

Pekáreň Fleur Bakery funguje.

Zdroj: Google Maps

Na mieste dnešnej pekárne končila v roku 2019 predajňa obuvi.

Oproti na druhej strane ulice sa nachádzajú dve prevádzky. Možno ste už aj zabudli, čo bolo v rozľahlých priestoroch zakrytých fóliami. Nachádzal sa tu obchod so štýlovými doplnkami Apropos. Ten však nefungoval už pred pandémiou a jeho majitelia hlásili veľké problémy už v čase totálnej rozkopávky ulice, ktorá trvala v rokoch 2014 až 2016. 

Zdroj: Matúš Husár

Tu sa kedysi nachádzala predajňa Apropos.

Zdroj: FB Predajňa Apropos

Spomeniete si ešte? Predajňa Apropos v roku 2010.

Vedľa bývalej predajne sa nachádza kníhkupectvo Academia. To stále funguje, i keď vzhľadom na opatrenia iba ako výdajňa pre internetový obchod.

Zdroj: Matúš Husár

Kníhkupectvo Academia funguje ako výdajňa na predaj kníh cez internet.

Na Štúrovej, o kúsok ďalej v Luxorke oproti budove generálnej prokuratúry skončila aktuálne ďalšia prevádzka, pekáreň Aida. Ponúkala čerstvé pečivo či pizzu. Ako nám povedal jej majiteľ, definitívne to zabalili 25. decembra. "Na tomto mieste už neotvoríme, v budúcnosti možno niekde inde," konštatoval pre banoviny.sk.

Zdroj: Matúš Husár

Skončila aj pekáreň oproti budove generálnej prokuratúry.

Zdroj: FB Pekáreň Aida

Pekáreň Aida počas novembra ešte fungovala.

Ako to vyzerá, keď sa rozhliadnete po Štúrovej? Takýto záber urobila mestská poslankyňa Soňa Svoreňová:

Majiteľ známych bratislavských podnikov: Pokles tržieb je takmer 100-percentný, gastrobiznis skončil na pľúcnej ventilácii

V gastrobiznise podniká už vyše 20 rokov, takéto časy však ešte nezažil. V tomto odvetví si odskúšal takmer všetko, či už to bola študentská krčma alebo jedáleň. Aktuálne mu patrí známa a populárna kaviareň Štúr na Štúrovej ulici a raňajkáreň Rannô Ptáča na Štefanovičovej v Starom Meste, kde ste ho bežne mohli vidieť i obsluhovať zákazníkov. Opatrenia proti šíreniu koronavírusu však podľa neho doslova zrazili tento segment hospodárstva na kolená. Podnikateľ Ján Krekáň nám prezradil, v akej situácii sa momentálne ocitol gastrobiznis na celom Slovensku.

Život na Štúrovej v minulosti roky ničili rozkopávky celej ulice, ktoré boli spojené s budovaním električkovej trate a rekonštrukciou Starého mosta. Rozkopávky Štúrovej sa začali v januári 2014, ulica postupne vyzerala ako tankodrom, stala sa neprístupnou dokonca aj pre peších. Chodci sa sem oficiálne vrátili až v novembri 2015, autá v máji 2016 a električky po Štúrovej začali opäť jazdiť až v júni 2016.  To si samozrejme vybralo už vtedy svoju daň. Skončili napríklad viaceré stánky s občerstvením, lekáreň a po 40 rokoch aj slávna podzemná  vývarovňa Karmina, do ktorej dokonca občas zavítal aj niekdajší prezident Ivan Gašparovič.

(ms)

Páčil sa vám článok?