FOTO a VIDEO Poplach pre výrub stromov na Mičurine: Manželka finančníka Haščáka upratuje na svojich pozemkoch

11.3.2021
0

Zdroj: ac

Páčil sa vám článok?

Ešte neutíchla kauza okolo výrubu stromov na Drotárskej ulici v Starom Meste a na protiľahlej strane o pár metrov ďalej sa opäť ozývali motorové píly. Na zanedbaných pozemkoch areálu Mičurin, ktoré získala v dražbe manželka známeho finančníka Jaroslava Haščáka, spílili množstvo drevín. Situáciu preverovali zamestnanci staromestského oddelenia životného prostredia – čo zistili?

„Toto je vrchol všetkého, nová pani majiteľka okolitých pozemkov Mičurina pani Haščáková upratuje a už idú dole všetky stromy na detskom ihrisku na Búdkovej a okolí,“ upozornilo pred pár hodinami občianske združenie Hrad – Slavín na svojej FB stránke.

Keď sme krátko nato prišli na miesto, vypílené dreviny na niekdajšom obľúbenom ihrisku sme nikde nevideli, len malé pne po náletoch. „Papierovo je všetko v poriadku. Na výrub nebolo potrebné povolenie, išlo totiž o invázne dreviny, ktoré mali obvod menší ako 40 centimetrov. Takéto pílenie stačí ohlásiť na miestny úrad, a to sa aj stalo,“ vysvetľovali nám chlapi, ktorí dnes popoludní robili na zanedbanej ploche poriadok. Do pristaveného kontajnera hádzali rôzny odpad zo schátraného objektu, ktorý v minulosti slúžil pre správcu ihriska, v osobitných vreciach mali zas plasty, plechovky či šrot... Dozvedeli sme sa, že pilčíci odstraňovali dreviny aj na pozemkoch vyššie, kde je budova Ekoiuventy či známe letné kúpalisko, ale aj v tomto prípade vraj išlo len o nálety a kríky.

Zdroj: ac

Na bývalom detskom ihrisku sa dnes vo veľkom upratovalo.

Predsedníčka OZ Hrad – Slavín nám však tvrdila, že za obeť „upratovania“ na pozemkoch novej majiteľky padli tiež stromy, ktoré na Mičurine rástli aj 40 rokov – a to bez výrubového povolenia. „Veľký problém je, že nik neskontroloval, čo všetko sa ide rúbať, nik nevie, aké stromy sú preč,“ zdôraznila Sabina Barborjak pre Bratislavské noviny. Podľa vyjadrenia spomínaných pracovníkov sa však nič z areálu nevyviezlo, takže by sa malo dať jednoducho skontrolovať, aké dreviny boli odstránené. 

Zdroj: ac

​Pne, ktoré zostali po spílených stromoch na bývalom ihrisku.

O stanovisko sme požiadali aj mestskú časť, ktorá potvrdila, že žiadne stromy sa nerúbali. "Pozemok bezprostredne po oznámení podnetu skontrolovali zamestnanci staromestského oddelenia životného prostredia. Zistili, že k žiadnemu výrubu nedošlo, išlo len o bežné čistenie pozemku od náletových drevín (kríčia) rastúcich v okolí plota. Situáciu budeme naďalej pozorne sledovať," uviedol k udalosti pre banoviny.sk hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Pripomeňme, že lukratívne pozemky v areáli Mičurin získala  Valéria Haščáková v druhom kole dražby vlani v novembri za 11,61 milióna eur. Záujem o ne malo aj hlavné mesto, ktoré chcelo kúpu financovať s podporou a zábezpekou ministerstva školstva, čo sa však nepodarilo. Zástupcovia mesta sa pritom zúčastnili na prvej aj na opakovanej dražbe. Primátor Matúš Vallo však ubezpečil, že v súvislosti s projektom v areáli Mičurin bude striktne sledovať jeho súlad s platným územným plánom. Kúpalisko, budova a ani pozemky, na ktorých stoja, však neboli predmetom dražby. Budova Ekoiuventy a letné kúpalisko sú v správe ministerstva školstva.

(ac)

Páčil sa vám článok?