Smeti a potkany v lukratívnej lokalite Starého Mesta: Na koho padá táto hanba?

3.3.2021

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Na špinu a odpadky, v ktorých sa objavili už aj potkany, sa dlhé mesiace sťažujú obyvatelia ulice Palisády v bratislavskom Starom Meste. Ak sa aj priestor v okolí kontajnerov uprace, zakrátko sa tam vytvorí nové smetisko. Naozaj je problém neriešiteľný?

„Medzi odpadkami som už zahliadla aj potkany. Strašné a smutné, ako vyzerá táto časť Starého Mesta,“ napísala nám čitateľka Zuzana, ktorá rada chodievala so svojou dcérou do Slubekovej záhrady. Dnes nemá záujem, rozhádzané smeti pri kontajneroch sú hneď pri vstupe na toto obľúbené ihrisko.

Na problém opakovane upozorňujú aj ďalší Bratislavčania, najmä obyvatelia okolitých domov Palisády 10, 12 a 14: „Raz za čas nám tu upracú, no potom sa znovu vytvorí smetisko. Dokonca sa nájdu bezočivci na autách, ktorí idú okolo a vrece plné odpadkov vyhodia u nás.“

Samospráva tvrdí, že situáciu monitoruje už dlhšie a konštatuje, že neporiadok na ulici Palisády sa naozaj vyskytuje opakovane. „V zmysle VZN hlavného mesta SR Bratislavy č. 6/2020 o nakladaní s komunálnym odpadom je za čistotu a poriadok v okolí kontajnerov zodpovedný majiteľ, resp. správca. V tomto prípade ide o správcu ProfiSprávcovská s. r. o. Správcovi sme zaslali výzvu s lehotou 14 dní na vyčistenie a upratanie okolia kontajnerov. Niekoľkokrát sme toto miesto čistili aj my, prostredníctvom TSSM a. s., avšak je to nad rámec všetkých našich povinností, nakoľko je naozaj za čistotu zodpovedný správca,“ uviedol pre Bratislavské noviny hovorca Starého Mesta Matej Števove.

Zdroj: Marián Dekan

​Aj keď sa okolie kontajnerov uprace, zakrátko sa tu znovu vytvorí smetisko.

Konateľ spomínanej správcovskej spoločnosti Ján Chovan ubezpečuje, že robia všetko, čo je v ich možnostiach. Problém vyskočil podľa neho po tom, ako vlani v auguste pribudol na tomto mieste kontajner HUMANA. Odvtedy sem často chodia ľudia bez domova, aby si z neho povyberali oblečenie, pričom ako schodíky používajú nádoby na komunálny odpad. Veľakrát ich vraj nájdu prevrátené, s vysypaným obsahom. „Mestskú časť sme preto požiadali, aby premiestnila kontajner na šatstvo inam, to sa však zatiaľ nestalo,“ hovorí Ján Chovan, ktorý potvrdil, že medzi rozhádzanými odpadkami sa naozaj vyskytli už aj potkany.

Zároveň zdôrazňuje, že opakovane zabezpečujú mimoriadne vyčistenie kontajnerového stojiska na náklady vlastníkov, ktorí sa však už nechcú na ňom podieľať. Snaha sa totiž míňa účinku, často už na druhý deň po uprataní je pri kontajneroch nová skládka odpadu. „Bez vybudovania uzamykateľného kontajnerového stojiska a odstránenia, resp. premiestnenia kontajneru HUMANA a bez súčinnosti mestskej časti s tým nevieme nič iné robiť,“ hovorí.

Zdroj: BN

​Samospráva viackrát vyzvala správcu odstrániť odpad, problém sa však nevyriešil.

V tejto súvislosti ešte vlani požiadali o nájom pozemku, ktorý patrí hlavnému mestu (spoločne so správcom ETP Management budov, teda v mene vlastníkov bytov na Palisádach 10, 12 a 14). „Dňa 2. 12. 2020 bola žiadosť o nájom pozemku za účelom vybudovania kontajnerového stojiska odstúpená na vybavenie mestskej časti, ktorá ho má v správe. List bol zaslaný na vedomie aj spoločnosti ETP Management budov, s. r. o.,“ informovala nás Kristína Kubričanová z oddelenia nájmov majetku na magistráte.

Na ťahu by tak malo byť Staré Mesto, ktoré uznáva, že uzamykateľné kontajnerové stojisko by situácii výrazne pomohlo. „Od spoločnosti ProfiSprávcovská s. r. o. máme žiadosť o nájom pozemku. Vyzvali sme ich na doplnenie podania - keď to bude úplné, pripravíme materiál do komisie a ak to komisia schváli, tak do zastupiteľstva,“ potvrdil hovorca samosprávy Matej Števove.

(ac)

Páčil sa vám článok?