Trúfnete si na takúto súťaž? Mýtny domček získate za dobrý nápad, nie ponúknuté peniaze

28.1.2021

Zdroj: Marián Dekan

Páčil sa vám článok?

Mýtny domček pri Starom moste, v ktorom bolo ešte pred pár rokmi múzeum colníctva, no dnes je prázdny, ponúklo mesto na prenájom. Výber spomedzi záujemcov sa bude tentoraz riadiť novými pravidlami.

Ak máte záujem, stále je čas, až do 11. februára prebieha verejná súťaž o Mýtny domček, ktorý sa nachádza na staromestskom brehu Dunaja. Práve takúto formu hľadania budúceho nájomcu pre niekdajšiu colnicu a úrad z prelomu 19. a 20. storočia zvolil Metropolitný inštitút Bratislavy (MIB). Nejde pritom primárne o peniaze.

„V spolupráci s magistrátom sme spustili pilotný projekt prenájmu vybraných mestských budov vo verejnej súťaži, v ktorej ale súťažiaci nesúťažia len ponúknutou cenou za nájom, ale rozhodujú aj hodnotové kritériá. Aká funkcia je potrebná v okolí, sociálny či kultúrny aspekt, ktoré projekt prinesie,“ informuje MIB na svojom webe.

Ako ďalej uvádza, cieľom súťaže je pritiahnuť nájomcov, ktorí vedia doplniť chýbajúce funkcie v okolí a získať pestrosť a vyváženosť služieb v lokalitách, kde to len na základe ceny nie je možné. Vytvoria sa tak funkčné celky a susedstvá, v ktorých bude radosť tráviť čas. Na podobných princípoch už vyberali nájomcov do mestských budov aj v susednej Viedni či v Prahe.

Zdroj: Marián Dekan

​Oznam o hľadaní nájomcu visí na oboch stranách Mýtneho domčeka.

V rámci hodnotových kritérií odborná komisia posúdi päť vybraných aspektov, pričom každý tvorí 20 percent hodnotenia. Ide o kultúrny, sociálny, environmentálny, funkčno-priestorový a napokon ekonomický aspekt.

Aby tu však Bratislavčania naozaj radi trávili čas, treba riešiť aj okolie Mýtneho domčeka. „Sú tam zničené nebezpečné schody vedúce na most, zanedbaný, premárnený priestor so super polohou pred univerzitou, zanedbaný tranzitný priestor, s lôžkami bezdomovcov a vulgárnymi graffiti," uviedol okrem iných výhrad jeden z diskutujúcich na oficiálnej FB stránke hlavného mesta.

Ďalšia verejná súťaž sa týka prenájmu nevyužívaného priestoru na Jasovskej ulici 1 v Petržalke. Nachádza sa v parteri bytového domu. Aj v tomto prípade súťaž prebieha do 11. februára.

(ac)

Páčil sa vám článok?