Starostka Aufrichtová: Plánované testovanie úplne ochromí všetky ostatné činnosti v hlavnom meste

12.1.2021
0

Zdroj: Slovak Lines

Páčil sa vám článok?

Starostska Starého Mesta Zuzana Aufrichtová pomenovala riziká spojené s celoplošným testovaním nielen v tejto mestskej časti. Podľa nej je podpora štátu nevyhnutná a rovnako nevyhnutná je aj ochrana osôb v prvej línii, ktoré úlohu majú zabezpečiť. Informovala o tom na sociálnej sieti.

Staromestská starostka uviedla na svojej sociálnej sieti, že v súvislosti s celoplošným testovaním ako štatutárka mestskej časti s vyše 40-tisíc obyvateľmi cíti záväzok a zodpovednosť za obyvateľov a takisto aj za zamestnancov úradu. Reálne však pomenúva  s tým spojené riziká. "Zrealizovať celoplošné testovanie v polovici januára a následne každý týždeň (možno až donekonečna), pokým sa nepodarí dosiahnuť požadovaný ukazovateľ, úplne ochromí všetky ostatné činnosti a konania v hlavnom meste," uvádza Aufrichtová na svojom Facebooku a vysvetľuje, že okrem toho je potrebné poukázať aj na skutočnosť, že pracovníci, ktorí túto masovú mobilizáciu státisícov občanov majú zabezpečiť, nie sú zahrnutí do kritickej infraštruktúry na očkovanie.

Na základe požiadavky vlády zorganizovať celoplošné testovanie sa tak podľa jej slov  v tranzitnom hlavnom meste pracovníci vystavia veľkému riziku, hlavne v súvislosti s výskytom britského kmeňa koronavírusu, ktorý je podľa verejných informácií jedným z dôvodov na celoplošné testovanie.

"Samosprávy hlavného mesta sú schopné. Dokázali to pri celoplošnom testovaní na prelome októbra a novembra 2020. Za dva dni sme dokázali v štyridsaťtisícovom Starom Meste otestovať vyše 30-tisíc občanov a podobne tomu bolo tak aj v ostatných mestských častiach Bratislavy," hovorí starostka. Dokazuje to podľa nej aj to, že obyvatelia hlavného mesta sú zodpovední a chápu vážnosť pandémie.

"Dnes stojíme pred ďalším celoplošným testovaním a jeho následným opakovaním v týždňových intervaloch," pokračuje Aufrichtová a upozorňuje, že budovy v Starom Meste sú prevažne historické a priestorov vhodných na zriadenie odberových miest, vyhovujúcich požiadavkám hygieny je preto málo. Upozorňuje, aj na dôležitosť ochrany pri testovaní. "Veľmi mi však záleží, aby ste boli chránení tak vy, ako aj testovací personál, ktorý bude vystavený priamemu kontaktu s desiatkami tisícok potenciálne pozitívnych a každý jeden testovaný bude v kontakte s nimi," spresnila Aufrichtová.

Hovorí o súdržnosti starostov, starostiek aj primátora, pretože všetci majú spoločný cieľ, ktorým je skoncovať s pandémiou a umožniť, čo najrýchlejší návrat k normálnemu životu s kultúrou, školou, riadnou prácou s potrasením rúk, spoločenskými stretnutiami a zábavou.

Na záver dodáva, že k zorganizovaniu takej náročnej úlohy, akým je celoplošné testovanie na týždňovej báze v polmiliónovom meste, je podpora štátu nevyhnutná a rovnako nevyhnutná je aj ochrana osôb v prvej línii, ktoré úlohu majú zabezpečiť.

(nc)

Páčil sa vám článok?