Tajomné a strašidelné: Na magickej výstave v New Yorku prekvapila výtvarníčka z Bratislavy

7.11.2020

Zdroj: Arthouse.NYC

Páčil sa vám článok?

Hoci talentovaná výtvarníčka Petra Štefanková sa ako prvá Slovenka dostala do prestížnej Kráľovskej spoločnosti umení v Londýne (Royal Society of Art), jej meno je známe skôr v zahraničí ako u nás. Najnovšie sa bratislavská rodáčka predstavila na výstave v New Yorku s názvom Mesto duchov.

Výstava Ghost Town.NYC (Mesto duchov NYC) sa konala v predvečer halloweenskeho sviatku 30. až 31. októbra neďaleko slávnej 5th Avenue. Na digitálnych obrazovkách v centre tohto veľkomesta ukázala tajomné, strašidelné aj nadprirodzené javy v kolekcii diel štyroch desiatok umelcov. Výtvarníčka, ilustrátorka a dizajnérka Petra Štefanková sa tu predstavila ako jediná Slovenka. Sympatickú Bratislavčanku oslovila kurátorka výstavy, s ktorou už dlhšie spolupracuje.

„Podujatie pripravila Arthouse.NYC, ktorá organizuje digitálne výstavy na menších i veľkoplošných obrazovkách už niekoľko rokov. Jedným z ich projektov bol napríklad Hero Project, pre ktorý umelci z celého sveta portrétovali zdravotníkov, ktorí už nie sú medzi nami, prehrali boj s Covid-19,“ približuje Petra.

Diela na výstave Ghost Town.NYC si záujemcovia mohli pozrieť len na digitálnych obrazovkách z ulice - covid aj v tomto prípade zamiešal karty. Na úvodnej fotografii vidíte newyorské študentky, z ktorých jedna (vpravo) má v rukách akrylovú maľbu Petry Štefankovej „Žena s dlhými vlasmi“.

Zdroj: Arthouse.NYC, archív P. Š.

​Petra Štefanková a jej obraz Žena s dlhými vlasmi.

Tvorbu talentovanej výtvarníčky spoznali mnohí Bratislavčania v priestoroch Onkologického ústavu sv. Alžbety v Starom Meste v rámci podujatia Umenie lieči. Ide o cyklus výstav, ktorý na pôde tohto ústavu organizujú pre pacientov i verejnosť od roku 2000. Veria, že umenie, ktoré podnecuje harmóniu, môže zároveň podporiť liečbu.

​(ac)

Páčil sa vám článok?