VIDEO: Biskup sa vyštveral na vrchol Slavína, aby pripomenul zbúranie veže kostola na Kalvárii...

20.8.2020

Zdroj: koláž abn

Páčil sa vám článok?

"V rámci zverejňovania unikátnych záberov z vrcholu bratislavského Slavína si vypočujte krátke zamyslenie nad hviezdou, ktorá pamätník završuje," napísal bratislavský biskup Jozef Haľko k videu nakrútenom v 50-metrovej výške pri hviezde na úplnom vrchu pamätníka. Presne toľko merala aj veža neďalekého kostola Panny Márie Snežnej, ktorú nechali komunisti zbúrať...

Bratislavský biskup Jozef Haľko patrí medzi mladých a pokrokových predstaviteľov katolíckej cirkvi. Má vlastnú webovú stránku, kanál na YouTube aj profil na sociálnej sieti, kde s veriacimi či svojimi sledovateľmi aktívne komunikuje. Najnovšie ich zaujal videom, ktoré nakrútil na vrchole pamätníka na Slavíne. 

Pozrieť si ho môžete tu:

Aj keď použitá symbolika medzi krížom a hviezdou, by mohla viesť k záveru, že kresťanstvo zvíťazilo nad komunizmom a to aj napriek tomu, že veža spomínaného Kostola Panny Márie Snežnej s krížom navrchu bola zbúraná, kým hviezda na pamätníku Slavín stále tróni na tejto dominante Bratislavy, tak biskup Haľko svojimi slovami vo videu presviedča ľudí, že skutočnou hviezdou je tá, ktorá nás priviedla do Betlehema a dá sa za ňu pokladať aj Ježiš Kristus, keď hovorí o sebe, že on je svetlo sveta. 

Zdroj: postoj.sk

​Veža bola pôvodne na mieste, kde dnes stojí táto prízemná prístavba...

Mnohí a nielen bratislavskí veriaci by však uvítali, ak by sa podarila napraviť aspoň jedna z krívd, ktorú totalitný režim na katolíckej cirkvi v minulosti spáchal a tou bolo práve zbúranie kostolnej veže na Kalvárii. O jej demolácii sa rozhodlo v roku 1959 na Ústrednom národnom výbore a hoci komunistickí funkcionári verejnosť zavádzali, že ide len o rekonštrukciu resp. dokončenie kostola, ktorý bol vysvätený v roku 1948, tak ľudia vedeli svoje. Súdruhovia dokonca vyrukovali s verziou, že veža je privysoká a narúša celkovú statiku objektu, čo sa však nikdy nepotvrdilo. ​Pôvodne ju chceli zmenšiť približne na polovicu, ale napokon ju úplne odstránili, nakoľko ideológom nešlo ani tak o výšku veže, ako skôr o to, aby sa na jej vrchu nemohol týčiť veľký železný kríž, teda symbol kresťanstva. Proti búraniu kostolnej veže protestoval ešte aj sochár Alexander Trizuljak, ktorý je autorom sochy Víťazného vojaka umiestnenej pylóne Slavína, ale zbytočne.

Zdroj: postoj.sk

​Dominikánsky kňaz Dominik Roman Letz stojí pri kríži, ktorý sa kedysi týčil na veži kostola...

Od roku 1990 je Kostol Panny Márie Snežnej v správe Dominikánov, ktorí veria, že aj ich chrám raz svoju vežu bude mať. Blízko k tomu bolo v roku 1997, kedy bol pri kostole pristavený žeriav, ale problémom sa ukázal byť nedostatok peňazí na jej výstavbu. Vežu kostol potrebuje nie preto, aby mohla cirkev deklarovať svoju moc, ale hlavne z praktického dôvodu, aby mali kam umiestniť zvon. Tie majú Dominikáni k dispozícii momentálne dva - jeden pochádza z pôvodného barokového kostolíka a druhý dostali v 90-tych rokoch do daru. Novší zvon bol zasvätený svätému Františkovi a svätému Dominikovi. Bratislavskí katolíci veria, že raz bude aspoň jeden z nich zvoniť z veže kostola na Kalvárii na slávu nášho Pána...

Zdroj: postoj.sk

(ars) 

Páčil sa vám článok?